Kultúra

Történelmi hibát vétettek az új Mulan-film készítői

Az előzetes nem mindenki tetszését nyerte el.

Habár a kínai Weibo mikroblog-weboldalon alig két nappal az előzetes megjelenése után 1.2 milliárd megtekintést szerzett a #Mulan Trailer tag és 1.5 milliárdot a #Hua Mulan tag, a tömeges lelkesedés mellett akadnak olyanok, akik neheztelnek az előzetesben látott történelmi pontatlanságok miatt a készítőkre. Az egyik ilyen hiba a történet konzisztenciájára is károsan hat, hiszen az ötödik századi déli és északi dinasztiák korában játszódó történetben Mulan északról származik és apja helyett ő megy harcba a hsziungnuk, azaz az ázsiai hunok ellen az északi határra. Ám az előzetesben

  • Mulan és családja fujiani földházban él, ami éppenséggel a déli, dél-keleti területekre volt jellemző, így felmerül a kérdés, hogyan került Mulan Dél-Kínából át egészen az északi határig időben?
  • Emellett problémát jelent az is, hogy az említett épülettípus a majd ezer évvel későbbi Ming dinasztiára volt jellemző, nem az ötödik századra.

A Weibo-n egy kínai PhD hallgató két nap alatt 8 milliós megtekintést kapott videójára, amelyben hasonlóan bírálja a filmet, írja a Variety:

„A film csupán próbál a nyugati közönség kegyeibe férkőzni. Azt gondolták, hogy ó, ez az elem igazán kínai, nagyon keleti, szóval beleszuszakolom a filmbe és azt érezteti majd a nézőkkel, hogy ez egy nagyon kínai film. Az ilyen zavaros keverése keleti elemeknek rendkívül tiszteletlen a nem nyugati kultúrával és közönséggel szemben. Ez nem arról szól, hogy a készítők értékelik a Hollywoodtól eltérő kultúrát, hanem arról, hogy készítenek valami olyat, amelyet a nyugati közönség kellemesnek és megnyugtatónak tart.”

Kiemelt kép: Fórum Hungary

Ajánlott videó

Olvasói sztorik