Kultúra

A sikernek három titka van – árulta el Arató András, vagyis Hide The Pain Harold

Néhány éve a semmiből vált mém-világsztárrá egy magyar nyugdíjas. Arató András, 74 éves, volt villamosmérnököt ma mindenki Hide The Pain Harold (Rejtsd el a fájdalmat Harold) néven ismerik.

Arató tavaly szeptemberben tartott előadást egy kijevi TEDx konferencián, melynek felvétele június 25-én került fel a YouTubera. Az előadásában elmesélte, hogyan vált egyik napról a másikra híressé, illetve azt, hogy hogyan élte, éli meg mindezt.

Arató András egy a nyugdíjba vonulása utáni nyaraláson készült fotókat töltött fel annak idején, még az IWIW közösségi portálra. A képeket meglátta egy fotós, és megkereste a férfit, hogy épp hasonló karakterű modellt keres, olyan általános fotók elkészítéséhez, amiket majd weblapokhoz, sajtótermékekhez, hirdetésekhez használhatnak fel illusztrációként.

Némi habozás után Arató rábólintott az ajánlatra, hogy kicsit beleláthasson egy olyan világba, amibe korábban soha. A műteremben hol orvosként, hol üzletemberként, hol átlagos nagypapaként pózolt, különböző helyzetekben.

A fotók felhasználásához három feltételt szabott: soha nem kerülhetnek vallási, politikai, illetve szexuális kontextusba. Néhány hónap múlva rákeresett a képekre a Google-ben, hogy lássa, mennyire teljesültek a feltételei. Felfedezte, hogy egy amerikai kórház honlapján ő feszít orvosként. Aztán újabb néhány hónap múlva, egy újabb keresésnél megdöbben vette észre, hogy tömegek használják humorforrásként, mémekhez a fotóit.

Az embereket az fogta meg, hogy néhány portréján Arató olyan, mintha kényszeredetten mosolyogna, miközben belül kínozza valami. Így lett Arató Andrásból Hide The Pain Harold.

Az első reakciója a szégyen volt. Nem akarta, hogy az egész világ rajta röhögjön. Elgondolkodott, hogy mit tehetne a mémcunami ellenn. Hamar rájött, hogy semmit, ezért úgy döntött, hagyja az egészet a fenébe, amilyen gyorsan felkapnak valamit az interneten, olyan gyorsan el is engedik. Igaza volt, mégsem így történt. Hide The Pain Harold hosszú évek óta a mémgyártók egyik kedvence. Arató András pedig lassan megszerette az új szerepét, ami új fordulatot adott az életének.

Mióta kiderült a személyazonossága, Arató Andrást rengeteg helyre hívják, reklámokban, kisfilmekben, videoklippekben szerepel, és jutott el a kijevi TEDx konferenciára is. Ehhez azonban az kellett, hogy le tudja győzni önmagát, és magára tudja venni a mémhős szerepét. Előadása végén, Arató András egy Hide The Pain Haroldhoz méltó mondattal búcsúzott:

A sikeressé válásnak három titka van, de sajnos, senki sem tudja, hogy mik ezek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik