Kultúra

Levendula, SWEET, nyár (x)

Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság hangulata minden évszakban magával ragadó. A Levendulanapokon például különleges ízekkel, illatokkal és élményekkel gazdagodhatunk az apátsági gyógynövénykertben. Legyen az könnyűzenei koncert, szórakoztató foglalkozás, kulináris élmény, szerzetesi előadás vagy hűsítő séta az arborétum ösvényein – azaz minden, ami levendula.

Június 24-e és július hetedike között Pannonhalmán minden a francia levendula körül forog. Az újdonságnak számító Szedd magad! szüret során például idén haza is vihetjük a saját kézzel aratott levendulánkat a saját aratózsákunkban.  A változatos programoknak köszönhetően itt minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. Készíthetnek például levendulakoszorút frissen szedett levendulából és lila-fehér filckosárkát a Teaház mellett. Gyógynövényes játékokkal várják a kisebbeket, akik illatos szappanbuborékokat fújhatnak. A Főapátság világörökségi védelmet élvező természeti környezete – az arborétum, a Boldog Mór-kilátó, a Lombkorona tanösvény – önállóan is felfedezhető egy játékos foglalkoztatófüzet segítségével.


Az érdeklődők egy kézművescsoki-kóstoló, egy gyógynövénykerti vezetés és látványlepárlás között Cirill főapáté mellett Albin, Konrád és Márton szerzetesek előadásait is meghallgathatják. A téma mi lenne más, mint a gyógynövények köré épült évszázados hagyományok bemutatása. És ez a hagyomány nem poros, hanem élő és eleven: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Levendula SWEET Édességnap. A Pausa Apátsági Kávéház meghívására idén is cukrászmesterek alkotnak gyógynövényes különlegességeket, hagyományos és újszerű desszerteket, édes és sós finomságokat.

A szerzetesi előadásokon túl meghívott vendégek és zenekarok lépnek fel a Teaház és a Sankt Gallen-i mintaparcellák közötti téren. Feller Adrienne aromaterapeuta az illatos házipatikáról mesél majd. Arról, hogyan őrizzük meg családunk testi-lelki egészségét és tartsuk meg testünk-lelkünk jó illatát. A programot a Margaret Island és a Hoppáré Zenekar koncertje teszi teljessé.

Pannonhalmán a nyár a levendula ünnepével kezdődik, a Jazznyár hét szabadtéri koncertjével folytatódik, hogy a kortárs komolyzene, irodalom, spiritualitás és művészet augusztus végi fesztiváljával, az Arcus Temporummal zárja a legmelegebb évszakot. Ismét szeretettel hív és vár mindenkit a Pannonhalmi Főapátság. Immár ezer éve…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik