Kultúra

Cserhalmi György III/III-as ügynököt alakít új filmjében

Néhány nappal ezelőtt fejeződött be Csákváron a Rododendron című kisjátékfilm forgatása. Kovács Levente és Törcsi Levente író-, rendező- és producerpáros története a rendszerváltás előtti Magyarország embertelen és tragikus világát, a besúgóhálózat aljasságát, és ezen rendszer áldozatául esett kisember sorstragédiáját ábrázolja.

A történet 1989. június 27-én, az osztrák-magyar határzár megnyitásának, a Vasfüggöny szimbolikus átvágásának napján indul. Kádár Jánost alig egy hónapja mentették fel pártelnöki tisztségéből. Az egykori állambiztonsági hatalom már régóta érzi a közelgő véget; kezdi leépíteni besúgóhálózatát. Egy magas rangú tartótiszt nagyvonalú gesztusként új identitással látja el egykori ügynökét az újrakezdés reményét kínálva számára. A bürokrácia gépezetébe azonban apró hiba csúszik: az ügynök tévedésből annak az embernek a személyazonosságát kapja, akiről korábban jelentéseket készített, mi több: egy vallatás alkalmával összevert és örökre megnyomorított.

A kisfilm a rendszerváltás hajnalán, az újjászülető Magyarország idején játszódik. Ebben a drámai, az egész nemzet sorsát meghatározó történelmi pillanatban arra kerestük a választ: vajon milyen lehetőség van az újrakezdésre – ha már a rendszer tönkretette az ember életét, és testileg-lelkileg megnyomorította?

– mondta Törcsi Levente.

A film főbb szerepeiben Cserhalmi György, Gáspár Tibor és Görög László láthatók. A Rododendron a tervek szerint szeptemberben kerül bemutatásra.

Kiemelt kép: Pesti Tamás, Törcsi Levente 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik