Kultúra

A Csernobil színésze szerint nagybátyja halálát az atomkatasztrófa okozta

A Skóciában született Alex Ferns az HBO nagy sikerrel vetített Csernobil című sorozatának egyetlen epizódjában, ugyanakkor ikonikus szerepben tűnt fel: ő alakította a Glukhov nevű férfit, akinek a vezetésével a szovjet bányászok megakadályozták, hogy az 1986. április 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa még nagyobb károkat okozzon a kontinensen. A színészt ugyanakkor nemcsak a sorozat „köti” Csernobilhoz, ugyanis a Daily Recordnak adott interjújában Ferns arról beszélt, hogy a nagybátyja, Robert Stephenson az atomerőműben bekövetkezett baleset miatt vesztette életét.

Alex Ferns, a képen középen. Fotó: HBO

Az 50 éves színész elmondása szerint a nagybátyja nem sokkal a csernobili katasztrófa után a munkáját végezte a Killearn néven ismert területen, méghozzá a Skót Vízügyi Igazgatóság alkalmazottjaként. A robbanást követően a sugárzó anyagok elérték az atmoszférát, és Európa olyan területeire is eljutottak, mint az Egyesült Királyság, azon belül Skócia, és amikor Stephensonék azt kérték, hogy ne kelljen az esőben dolgozniuk, a felettesük nem foglalkozott a lehetséges veszélyekkel, így

Ferns nagybátyja, és munkatársai tovább folytatták a munkát.

A színész elmondása szerint 100%-ig soha nem lehetnek biztosak benne, de a családja meg van győződve róla, hogy erre vezethető vissza, hogy Robert 47 éves korában, 2004-ben elhunyt rákban – ő maga is mindig mondogatta, hogy a csernobili események következtében lett beteg. A feltételezést ráadásul tovább erősíti az is, hogy abból a csapatból, akik együtt dolgoztak Stephensonnal azon a bizonyos napon, senki nem érte meg az ötvenéves kort, mindannyiukkal a rák végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik