Kultúra

Hat (de igazából sokkal több) program az idei Margó Fesztiválról

Ma, azaz szerdán kezdődik a nyári Margó Fesztivál, a kortárs magyar irodalom fesztiválja. Idén 70 program és 200 fellépő lesz ott a Petőfi Irodalmi Múzeumban, és annak rejtett kincsében, Budapest egyik legszebb eldugott részében, a múzeum kertjében. A 70 programból szinte lehetetlen kiemelni csak párat, ezért ügyesebb, bénább csoportosításokkal ajánlunk nem is hatot, hanem annál jóval többet.

1. Margó Extra (minden nap)

Azok közül, akik szeretnek olvasni, sokan az így szerzett élményeiket is szeretik megosztani, elég csak a moly.hu-ra vagy a Margón vasárnap, 11-től szintén „szereplő”, az RTL Klub híradósa, Szabados Ágnes által létrehozott Nincs időm olvasni kihívás ma már 17 ezerre rugó közösségére gondolni.

Belelátni abba, mit olvasnak mások, és mit gondolnak egy-egy kötetről. Még érdekesebb ez akkor, ha ez az MTV Cribs című műsorához hasonlatos. Ha valaki nem ismerné, az MTV Cribs volt az a műsor, ahol sztárok bemutatták a házukat a nézőknek. Ennek az irodalmi megfelelője a Margó Extra, ahol a moderátor, Ott Anna kérdez majd olvasmányélményeiről hírességeket. Most nyáron szerdától vasárnapig beszélni fog a könyvek rájuk tett hatásáról a hiperkarmás Bérczesi Róbert, a pszichológus Vekerdy Tamás, a színésznő Udvaros Dorottya, kollégája, Ónodi Eszter és Molnár Áron (noÁr), rapper.

2. Zene

Ha már az Extrában több zenész is van, illetve több olyan vendég is, akinek van köze a zenéhez, maradjunk is ennél a témánál. A Margó alatt több zenei program lesz, persze mind kötődik valamiképpen az irodalomhoz. Szerdán 20:30-tól egyből ennek a mintapélda zenekara lép fel a Rájátszás, ahol zenészek (Beck Zoltán, Egyedi Péter) együtt zenél költőkkel, írókkal (Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény István), és olyanokkal, akik még a többieknél is otthonosabban mozognak egyszerre mindkét művészeti ágban, mint Kollár-Klemencz László. Aztán külön is fellép Háy és Beck a Háy Come Beck című előadása (csütörtök 20:30), ott lesz a slam poetry bajnok Molnár Péter (szombat 22:00), az Óriás frontemberének, Egyedi Péternek pedig a másik (harmadik) projektje, a MMANT (vasárnap, 20:30), ebben több dala is kortársvers-feldolgozás. De lesz még Pajor Tamás dalversest (vasárnap 17:30), és nem maradhat ki a zene az Elefánt-frontember, Szendrői Csaba verseskötetének bemutatóján sem (péntek 20:30).

És még egy igazán különleges, Grecsó Krisztián első zenés, verses estje, a Múzsasirató régi barátokkal (szombat 19:30), amin párja Szabó Balázs lesz. Nem valószínű, hogy ezen az estén kívül túl sok alkalmunk lesz még egyszer ezt az előadást látni.

Fotó: Valuska Gábor / Margó Feszitvál

3. Díjak

Kvázi sztároknál maradva, az elmúlt egy év legfontosabb irodalmi díjazottjai is vendégei lesznek a fesztiválnak. Így:

  • a 2019-es Aegon Művészeti Díjat a Vak Remény című verseskötetéért megkapó Takács Zsuzsa. A kötet Takács egész életművét felöleli, így egy este alatt rengeteg minden szóba kerül majd, Pálmai Anna és Szirtes Ági közreműködésével (péntek, 18:30).
  • a 2019-es Libri-díjazottak, Szvoren Edina, aki a Verseim című novelláskötetével a zsűri díját nyerte el, illetve a közönségdíjas Krusovszky Dénes, aki az egészen elképesztő népszerűségnek örvend az Akik már nem leszünk sosem című regényével (szombat 18:00).
  • a 2018-as Margó-díjas Mécs Anna. Ezt a díjat olyanok kaphatják meg, akik első prózakötetükkel jelentkeztek, tavaly Mécs nyert a Gyerekzár című, nagyon sűrű novelláskötetével (vasárnap, 19:00).
Krusovszky Dénes: Kialakulóban van egy új, cinikus, fiatal értelmiség
Kivándorlás vagy betagozódás? Vidék vagy Budapest? Krusovszky Dénes első regénye a mai harmincasok tipikus dilemmáiról szól, meg is kapta a Libri irodalmi közönségdíját. Interjú.

4. Szerelem

Nem tudok elszakadni a sztár tematikától, nagyon úgy tűnik, így következő pontunk Magyarország egyik leghíresebb és legelismertebb házaspárja az irodalomból, Péterfy-Novák Éva és – a korábbi Aegon-díjas – Péterfy Gergely. Mindketten külön beszélgetést kapnak, miután mindkettejüknek most jelent meg új kötete. Előbbinek – az ajánlók alapján – talán még az Egyasszonynál is felkavaróbb szülői kapcsolatokról szóló könyve, az Apád előtt ne vetkőzz (vasárnap 16:30), míg utóbbi egy szerelmi történetről írt A golyó, amely megölte Puskint című kötetében (péntek, 19:00).

5. Rendszerváltás

Péterfy kötete a rendszerváltásról, illetve a rendszerváltás következményeiről is szól, aminél aktuálisabb téma nemigen lehet éppen 30 évvel 1989 után. Nem is ez az egyetlen erről szóló könyv a Margón. Ennél sokkal konkrétabban az Ezentúl lesz banán! novelláskötet, amelynek szerzői a rendszerváltáskor gyerekek, kamaszok voltak, és saját személyes élményeiket írták meg. A fesztiválon pedig erről beszélgetnek majd Rendszerváltás csoportterápia címszó alatt. A kötet szerzője többek között Lackfi János (akinek szombaton délután háromkor saját új kötetének megjelenése apropóján is tartanak egy beszélgetést Barabás Évával), Kiss Noémi, Mészöly Ágnes, Mán-Várhegyi Réka, Karafiáth Orsolya, Molnár T. Eszter, Magyari Péter (szerda, 20:30).

Valamint, tágabban kapcsolódik ide a Katonakönyv, ami a rendszerváltás előttről szól, öt férfi, aki ma Magyarországon él, de fiatalként még béketábor más országainak hadseregében szolgáltak a nyolcvanas években: Gazda Albert a szovjet, Tóth Tibor a román, Huncík Péter a csehszlovák, Horváth Viktor a magyar, Makai József a jugoszláv néphadseregben. Ők is az emlékeiket idézik fel (szerda 20:30).

6. Helyszín

Egy újabb tematika, ami köré több programot is fel lehet húzni. A legegyszerűbben persze a Kolozsváros című irodalmi kalauz megjelenése apropóján tartott beszélgetést. A Kolozsváros 30 magyar szerző műveinek válogatása. Így a beszélgetésen is résztvevő Tompa Andrea, Láng Orsolya és Bodor Ádám szövegei is olvashatóak benne. Utóbbinak Bodorland címmel csütörtökön este 7-től lesz egy másik beszélgetése is, művei helyszíneiről szól majd.

Mellettük szerepel még egy-egy írása a Kolozsvárosban Szabó T. Annának, Szőcs Gézának, Vida Gábornak és a nemrégiben elhunyt Térey Jánosnak is.

Térey tiszteletére a Margó egy új, a programfüzetben nem található programot is szervezett, szerdán a Térey szövege alapján Mundruczó Kornél rendezte Nibelung-lakóparkot adják le, melyet beszélgetés követ a rendezővel.

Fotó: Valuska Gábor / Margó Feszitvál

+1: Gyerekprogramok

Nincs lista +1 nélkül, ebben itt most a szombati gyerekprogramokat ajánlanánk, az udvar tényleg nagyon jó helyszín lesz ehhez, tele van árnyékokat adó fákkal, ráadásul olyan programok lesznek, mint hogy Varró Dániel mesél diafilmről vagy fellép a Kardos-Horváth János fémjelezte Hahó Együttes.

Az eggyel idősebbekről is szól majd program, A Fausttól a Szívlapátig címen futó irodalmi segédkönyvről szól majd egy kerekasztal-beszélgetés arról, hogyan tanítsunk kortárs szövegeket a középiskolában. Háy János Kik vagytok Ti? című irodalomtörténeti könyve, ami egyben hamisítatlan Háy-próza, szintén ide csatlakozik valamelyest, nem is véletlen kérdeztünk meg középiskolásokat róla.

Petőfi szégyenlős volt a lányoknál és nem bírta a piát
Háy János új irodalomtörténeti könyvéről középiskolásokkal beszélgettünk.

A Margón azonban lesz még ezeken kívül is számos érdekes program, Schein Gábor új kötetétől kezdve Nádasdy Ádám új verseskötetén át, a külföldi meghívottakig – mint a Yesim című, ausztriai emigráns török énekesnőről szóló kisregényével érkező Svetlana Žuchová vagy Veronika H. Tóth interjúkötete a szlovákiai magyar Viola-Stern Fischerrel, aki túlélte a rettegett Josef Mengele kísérleteit, négy koncentrációs tábort, és végül megszökött a nácik elől – sok minden, ezeknek érdemes a fesztivál honlapján utánanézni.

Kiemelt kép: Valuska Gábor / Margó Fesztivál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik