Kultúra

Háromezer művész áll ki Semjén Zsolt terve ellen

Színészek, zenészek, táncosok és artisták tiltakoznak Semjén Zsolt terve ellen, ami komoly pénzt venne ki a magyar művészek zsebéből.

Háromezer hazai művész, köztük színészek, zenészek, táncosok és artisták írták alá azt a petíciót, melyet azért indítottak, hogy vonják vissza a Semjén Zsolt által beterjesztett javaslatot, mely alapján elvennék az előadóművészektől az ismétlések után járó jogdíjakat, mely sok millió forinttal rövidítené meg az érintetteket.

Milliókkal rövidítheti meg a kormány a színészeket
Semjén Zsolt szerint túl sok jogdíjat kapnak a színészek a tévés ismétlések után.

Bár a zenészek zsebét ez a terv egyelőre nem érinti, szolidaritásból, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus kezdeményezésére zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak a petícióhoz. Azért ők is érintettjei a javaslatnak, ugyanis az törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését is.

A módosítás emellett semmissé tenné azt a nemzetközi sikert is, amivel az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) a világon elsőként egy globális internetes zeneszolgáltatóval szemben elérte, hogy a magyar előadók felvételeit csak az egyesület engedélyével lehet használni. A tét több tízmillió stream (netes meghallgatás), és az ezek után az ugyancsak döntően magyar előadóknak járó jogdíj. A kimagasló siker eredményét a törvényjavaslat visszájára fordíthatná és a multinál hagyná a magyar művészeknek járó jogdíjat. A nemzetközi kötelezettségeket is érintő módosító javaslat tartalmát a szakmai és érdekképviseleti szervezetek nem ismerhették meg előzetesen, így véleményüket sem tudták az országgyűléshez történő benyújtás előtt az előterjesztőkkel megismertetni.

– áll az EJI közleményében, mely kiemeli azt is, hogy az ismétlési jogdíj jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is, mivel az ismétlések révén az új műsorok árának töredékéért jutnak garantáltan sikeres produkciókhoz.

A két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen nem fizetett jogdíjat.  A 2018-as jogdíjkifizetés során az MTVA 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 Ft volt.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik