Kultúra

Meghalt Dr. John

A legendás New Orleans-i zenész 77 éves volt, szívroham vitte el.

Az ember akar kicsit élni, mielőtt meghal. Ezt a legjobb New Orleansban tenni

– mondta egyszer Dr. John, születési nevén Malcolm John Rebennack. És ő meg is tette: New Orleans-i francia gyökerű családba született, az apjának lemezboltja volt, ő szerettette meg a kis Malcolmmal a jazz nagyjait, mint Louis Armstorng vagy King Oliver. Apja kapcsolatainak köszönhetően rock and roll sztárokkal személyesen is találkozhatott a New Orleans-i stúdióban, például Little Richard. Rebennack már kamaszkorában zenélt, főleg gitárosként lépett fel a legkülönfélébb zenekarokkal. Bal kezének gyűrűs ujját egy floridai lövöldözésben vesztette el a 60-as évek elején, ezért hagyott fel a gitározással, és maradt végleg a zongoránál. Ebben az időben heroinfüggővé is vált és rövid időre börtönbe is került (1989-ben szokott le végleg, azóta drogmentes életet élt).

1965-ben Los Angelesbe költözött, ahol felvette a Dr. John nevet és kifejlesztette magának a New Orleans-i varázsló-karakterét, körbevéve magát mindenféle voodoo-amulettekkel és ehhez kötődő szimbólumokkal, mint a koponyák, a kígyók, vagy a skorpiók. Első albuma, az 1968-as Gris-Gris is erre a koncepcióra épült, ezt a színpadi perszónát aztán megőrizte egészen haláláig. Vegyítette a feketék zenei hagyományát a pszichedelikus rock hatásokkal, a rock and rollal és a poppal. Pályája során hat Grammy-díjat nyert,  beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, legnagyobb slágere pedig a Wrong Place, Right Time lett, ami a top 10-es listára is felkerült. A legismertebb zenészekkel működött együtt, Eric Claptontól, Mick Jaggeren át Paul McCartneyig, vagy Etta Jamesig. Fellépett a The Band zenekar all star-búcsúkoncertjén is, amely legendás kordokumentummá vált, és Martin Scorsese rendezett róla filmet Az utolsó valcer címen. Vendégszereplőként többször feltűnt David Simon New Orleans-i zenészekről szóló HBO-s sorozatában, a Tremében is.

2017 óta nem nagyon vállalt fellépéseket, csütörtökön saját New Orleans-i birtokán érte utol a halál csütörtök hajnalban. Sajtósa ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle:

Teljesen egyedi zenei keveréket hozott létre, amely éppúgy szívében hordta szülővárosát, New Orleanst, ahogy ő maga is mindig szívében hordta

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik