Kultúra

Az Opera reagált Kovalik Balázs nyílt levelére

Péntek délelőtt írtuk meg, hogy Kovalik Balázs egy hirdetőoszlopokról értesült arról, hogy Verdi Turandotját rendezi a Margitszigeten. A nemzetközileg elismert rendező a szerkesztőségünknek eljuttatott közeményében azt írja, „aljas sunyiságnak” tartja, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál az ő tudta nélkül állítja színpadra „átbuherálva” az előadást.

A Magyar Állami Operaház közleményben reagált Kovalik nyílt levelére, melyben többek közt azt írja, hogy „amikor az Opera – alkotónként – több millió forintot fizet egy-egy előadás tervezeséért és rendezeséért, azt a tervekkel együtt vásárolja meg, veszi tulajdonába”.

Az intézményi működésnek az Erkel Színház megnyitása óta szerves része, hogy darabokat adaptálunk különböző helyszínekre, ennek oka egy turné különböző állomásának eltérő színpadi sajátosságai éppúgy lehetnek, mint az eredetileg kiirt játszóhely ellehetetlenülése. Az Opera működését egy 24 évvel korábbi „vásárlás” nem akadályozhatja;

– olvasható a közleményben.

Az Opera szerint Kovalik Balázs „az elmúlt nyolc évben rendre arra játszik, hogy önmagát mint az intézményi vezetésváltás (értsd: kormányváltás) áldozatát mutassa be, miközben a korábbi szocialista államtitkár, Vass Lajos akkori főigazgató menesztette, akivel Fischer Adámmal hármasban együtt pályáztak, és aki négy éven keresztül közvetlen főnöke volt”.

Ami az „aljasságot” illeti: a rendező is tudván tudja, hogy a két margitszigeti Turandot-előadás kommunikációját es marketingjét nem a Magyar Állami Operaház végzi, egy fél évvel korábbi nyomdahibát összemosni az intézménnyel finoman szólva sem elegáns, és az igazságtól is komoly távolságot tart

– írják.

Az Opera közleményében azt írja, hogy hogy mindezen állításait „kész további sajtópárbajok helyett bíróság előtt is megvédeni”.

Kiemelt kép: Kollányi Péter / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik