Kultúra

Meghalt Alistair Browning, A Gyűrűk Ura színésze

Az új-zélandi színész 65 éves volt.

A rákkal folytatott hosszú küzdelem után, 65 évesen meghalt Alistair Browning új-zélandi színész, írja az új-zélandi Stuff. A színész negyvenéves karrierje során játszott blockbusterekben és kisebb projektekben egyaránt, de rendezett is. Egyebek mellett ő volt A Gyűrűk Urában az egyik katona, aki elkapta Gollamot, de szerepelt a Xenában, a Herkulesben és a Power Rangersben is.

Hazájában leginkább két népszerű ’80-as évekbeli szappanopera, a Gloss és a Shortland Street szereplőjeként ismerték, de azért nagyon is aktív volt azóta is, nemrégiben például a Hugh Hefnerről szóló American Playboyban is fontos szerepe volt. Számos elismerése között az Új-Zélandi Filmdíj legjobb mellékszereplőnek, illetve legjobb rendezőnek járó díját is megkapta, emellett Browning sikeres színpadi színész volt, Shakespeare-től Arthur Millerig játszott egy sor klasszikusban. Dolgozott David Bowie-val, sőt, össze is barátkoztak, amikor a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence-ben szerepeltek, Browningnak ez volt az első nagyjátékfilmes szerepe.

Művészetről, zenéről és könyvekről beszélgettünk. Akkoriban nagyon nehezen haladt épp az albummal, amin dolgozott, és egyik este azt mondta, szarjunk a művészetre és menjünk táncolni.

– emlékezett Bowie-ra a zenész halálakor. Fun fact: angolul a menjünk táncolni úgy szól, „let’s dance” – és ez lett a címe aztán az albumnak, amely a következő évben jelent meg.

Browning jó ideje beteg volt, az Arohanui Kórházban kezelték, családja pedig arra kéri mindazokat, akik szeretnének fejet hajtani Browning előtt, hogy ezt a kórháznak felajánlott donáció formájában tegyék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik