Kultúra

Meghalt Frank Lucas, Amerika leghírhedtebb drogbárója

88 éves korában elhunyt Frank Lucas, Amerika leghírhedtebb drogbárója, akinek életéről Amerikai gengszter címmel bűnügyi film is készült 2007-ben Denzel Washington főszereplésével.

A hírt Aldwan Lassiter, Lucas unokaöccse erősítette meg a Rolling Stone című lapnak, hozzátéve, hogy a férfi természetes halált halt.

A drogbáró az 1970-es években saját elmondása szerint a Vietnamban megölt amerikai katonák koporsóiban importálta a heroint Délkelet-Ázsiából az Egyesült Államokba. Egy 2000-ben adott interjúban ezzel kapcsolatban elmondta,

ki az ördög nézné meg egy halott katona koporsóját?

Állítólag minden koporsóban 6-8 kiló kokaint tudtak elszállítani. Ezt a kijelentést egyébként a film megjelenése után sokan kétségbe vonták.

Az Észak-Karolinában született Frank Lucas fiatalon Harlembe költözött, miután saját szemével látta, hogy unokatestvérét a Ku Klux Klan megöli. Ezzel kezdődött az ő bűnözői karrierje is.

1968-ban ő vette át az akkor elhunyt drogbáró helyét, és később sikerült kiépítenie Amerika legnagyobb heroinbirodalmát.

Megvettem, birtokoltam és vezettem Harlemet

– magyarázta.

Állítása szerint azzal sikerült igazán nagyot kaszálnia, hogy az üzletből kihagyta a maffiát, és közvetítő nélkül szerezte be a kábítószert.

A kartell a csúcsán napi egymillió dollár bevételre tett szert. Lucas nem is titkolta gazdagságát, rendre luxustermékeket vásárolt, amivel sikerült is felkeltenie Richie Roberts nyomozó érdeklődését, akit a filmben Russel Crowe játszott.

1975-ben aztán lekapcsolták, Lucas 70 éves börtönbüntetést kapott. Csakhogy terhelő vallomásokat tett, és az általa kiadott információk több tucat kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos letartóztatáshoz vezettek. 1981-ben feltételesen szabadlábra helyezték, de három évvel később megint elkapták, amiért újabb hét évet kellett rács mögött töltenie.

2000-ben egy őszinte kirohanásában elárulta, hogyan sikerült életben maradnia.

Mint látjátok, veletek szemben ülök és beszélgetünk. Járok és beszélek, amikor már százszor is halottnak kellene lennem. És tudjátok miért van így? Mert az emberek szeretnek engem. Az emberek kibaszottul szeretnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik