Kultúra

Képeket vetettek le a Fortepanról Schmidt Máriáék

A XXI. Század Intézet megvásárolt két fotóséletművet, azóta nem láthatja a fényképeket a közönség.

Számos fényképet el kellett távolítani a Fortepanról, miután a Schmidt Mária által vezetett XXI. Század Intézet két fotóséletművet is megvásárolt tulajdonosaitól, majd leszedette azokat az archív fotókat ingyenesen közzétevő portálról. Erről a HVG ír.

A lap szerint a levetetett képek digitalizálása sok munkaórába került, de az intézet honlapjára nem tették fel. Így láthatatlanná vált az 1956-ban disszidált, Nyugat-Németországban befutott Forgács Károly életműve, ami csaknem hétszáz portrét tartalmazott a kor legismertebb külföldi és magyar hírességeiről, Mindszenty Józseftől Lukács Györgyön és Fejtő Ferencen át Arthur Koestlerig.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy a Fortepannak bevétele nincs. Kezdetben a Nyílt Társadalom Archívum biztosította a szerverhátteret. Most a működéshez szükséges évi mintegy hatmillió forintot négy magánszemély adja össze, ebből telik az egyetlen alkalmazott fizetésére, egy egyszobás lakás bérletére, rezsire, gépekre és szerverkapacitásra.

Két éve Bakó Jenő fényképész 35 képét kellett levenni a Fortepanról, mivel hagyatéka a Terror Házához került, és onnantól pénzért lehetett megvásárolni a fotókat a szintén Schmidt Mária vezette Terror Házától.

Pontosítás – 209. 06.11 – 15:52

Cikkünk megjelenése után Tamási Miklós, a Fortepan főszerkesztője és Török András, a Summa Artium vezetője nyilvános Facebook-posztban ismerték el, hogy pontatlan információt adtak a Hvg-nek. Forgács Károly hagyatékát valójában nem a Schmidt Mária vezette XX. Század Intézet vásárolta meg, a hagyaték tulajdonosa az angliai CF Photo Ltd., a kollekciót az MTVA Archívum kezeli. A hibárét mi is elnézést kérünk olvasóinktól és az érintettektől!

(Illusztráció: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik