Kultúra

Akár egy erősebb szél is bedöntheti a Notre-Dame falait

Egy előzetes szakértői vizsgálat szerint az április 15-i tűzvész olyan károkat okozott a Notre-Dame székesegyházban, hogy jelenleg akár egy erősebb széltől is összedőlhetnek a falai, írja az Index. Mivel a Notre-Dame boltozatának egy része erősen megsérült, a támfalak és egyéb támasztékok nem tudják jól elosztani a súlyt és kellő stabilitást adni az épületnek.

Paolo Vannucci, a Versailles-i Egyetem gépészmérnöke szerint az épület korábban 220 km/órás széllökésekkel is elbírt volna, most viszont a 90 km/óra is problémát jelenthet, ezért minél hamarabb cselekedni kell. Szerinte a felújítást a szerkezet megerősítésével és helyreállításával kell kezdeni, amely tovább tart majd a tervezettnél.

Notre-Dame: hol volt eddig ez a rengeteg pénz?
Rengeteg pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására, amiből kiderült, milyen iszonyatosan sok pénze van néhány európainak. De ha erre adnak, miért nem adnak másra is?

Emmanuel Macron elnök közvetlenül a tűzvész után azt mondta, szerinte öt év alatt sikerül helyreállítani a Notre-Dame-ot. A rekonstrukcióra építészeti tervpályázatot írtak ki, mivel felvetődött, hogy a tetőt nem az eredeti formájában állítják vissza, hanem valamilyen kortárs megoldással egészítik ki az épületet. Ennél azonban a jelek szerint fontosabb lenne megakadályozni, hogy a templom összedőljön. Bár a tető szintén fontos elem a szerkezeti biztonság szempontjából, ezzel csak a falak és a keresztboltozatok megerősítése és újraépítése után lehet majd foglalkozni.

Mindeközben a törmelék között megtalálták a Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét, írja az MTI. André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője szerdán közölte a hírt. A műalkotás állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l’Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltozat és a gerendázat törmelékei között kedden rálelt a műtárgyra. Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Több hete robot segíti a kutatást és a törmelékhalmok átválogatását; a maradványokat a székesegyház előtti téren egy nagy fehér sátor alá szállítottak ki. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc lebontotta a boltozatot a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalkákat. Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak – jelenleg legfeljebb 130 ember – maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció jelentette veszély miatt.

A képviselőház 13 órás vita után, május 11-re virradóra fogadta el a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is.

Kiemelt kép: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik