Kultúra

Rendőrségi ügy lett a Wass Albert-műsorból 

Egy Székelyudvarhelyen ősszel tartott irodalmi est miatt vizsgálódnak.

A rendőrség azzal gyanúsítja a főszervezőt, hogy az október 12-én tartott székelyudvarhelyi Wass-előadással megsértette a háborús bűnösök népszerűsítését tiltó kormányrendeletet. A Wass Albert-esteket szervező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesülete szerint a vizsgált rendezvényen a Pannonikum zenekar dalai és a boltokban Erdély-szerte szabadon árusított Wass Albert-könyvből választott versek voltak hallhatók.

Az egyesület szerint a műsor a szülőföld és a nemzet szeretetét volt hivatott Wass Albert irodalmi munkásságán át népszerűsíteni, semmilyen más célja nem volt. Az egyesület elnökét, Sorbán Attila Örsöt és alelnökét tavaly már kihallgatták ugyanebben az ügyben.

Az EMI megfélemlítési akciónak tekinti a rendőrségi eljárást.

Egy kulturális rendezvény ilyen szintű kiforgatása és megtámadása folytatása annak a magyarellenes hadjáratnak, amelyet a román állam évek óta folytat saját állampolgáraival szemben.

Az erdélyi arisztokrata Wass Albertet azzal vádolták a korabeli román hatóságok, hogy több ember kivégzésére bujtotta fel az 1940-ben Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereget. Az írót és apját 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte.

Wass Albert a háború után nem tért vissza Erdélybe, 1951-től az Egyesült Államokban telepedett le. A kommunista Románia  kiadatási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium elutasította. Az író halála után egyik fia elindította a rehabilitálás romániai folyamatát, de perújrafelvételi kérelmét a legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította.

A gyergyószentmiklósi ügyészség 2013-ban gyergyószentmiklósi és gyergyócsomafalvi magyar értelmiségieket vizsgált ki WassAlberthez kapcsolódó rendezvények szervezése miatt, de nem indított bűnvádi eljárást az érintettek ellen. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik