Kultúra

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház a kulturális tao megszüntetésének legnagyobb nyertese

A Válasz Online értesülései a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre az azóta eltörölt kulturális taóból jogosult lett volna. Mindezt úgy, hogy éppen Vidnyánszky Attila volt az, akinek köszönhetően tavaly év végén a kormány megszüntette a cégek társasági adójából beszedhető kultúrpénzek lehetőségét.

Míg a Nemzeti Színház 2018-ban a jegybevételei alapján 76 millió forint tao befogadására volt jogosult, ennek az összegnek több mint tízszeresét, 800 millió forintot ítélték neki. Mindeközben számos színház és fesztivál áll a bezárás küszöbén a tao megszüntetése miatt.

Mivel a tao-pótlás igényeinek bejelentéséhez szükséges nyomtatvány kitöltési segédlete tizenegy kategóriát jelölt meg, amelyben igényeiket jelezhetik az érintettek, a Nemzeti mellett az Opera, a Müpa, az Operettszínház, a cirkuszcég MACIVA és a Pesti Magyar Színház is támogatást kap. Ezek az intézmények 800-800 milliós támogatást kaptak volna, de a terv két hete módosult. „Egyrészt így az Operett vagy az Opera kevesebbet kapott volna, mint amire taóból számíthatott, a Nemzeti több mint tízszeres dotálása pedig a teljes szakmának, még a Fidesz-közelieknek is vérbe borította a szemét”. Végül három összeget határoztak meg, így a Nemzeti „csupán” ötszörösét kapja a tao-pénzének (400 millió), a Müpa, a MACIVA és a Pesti Magyar Színház 800-at kap majd, míg az Opera és az Operett fejenként 1,2 milliárdot.

A Válasz Online azt írja, hogy a legnagyobb nyertes így is a Nemzeti. „Úgy, hogy az állam által eltartott intézmény a költségvetésből rendre kétmilliárd környéki összeget kap (dupláját az Alföldi-éra támogatásának), százmilliókat pedig az általuk szervezett nemzetközi színházi találkozóra is.”

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik