Kultúra

D. Nagy Lajos: Többször bevittek a rendőrségre

Négy-öt éves voltam, amikor először láttam zongorát. Azonnal leültem mellé, és játszani kezdtem. Olyan volt nekem, amikor megszólalt, mintha a szférák zenéjét hallanám. Láttam magam, ahogy nagyközönség előtt játszom, és állva tapsolnak nekem

– mesélte D. Nagy Lajos a Hot! magazinnak adott interjúban. Az énekes-gitáros, akinek októberben lesz Minden, ami volt című lemezbemutató koncertje, 1978-ban, 28 évesen alapította Trunkos Andrással első zenekarát, a Rolls Frakciót, majd 1985-ben a Bikini együttesben folytatta. Bár a Rolls Frakció gyorsan népszerűvé vált, a közönségsikert nem követte hivatalos elismerés.

Egyáltalán nem akarták, hogy nagylemezünk legyen. Két dalunk került kislemezre, aztán azt mondták nekünk: „A soha viszont nem látásra!” A szövegekben nagyon finoman fogalmaztuk meg a rendszerkritikánkat, ennek ellenére többször bevittek a rendőrségre. Soha nem bántottak fizikailag, de azt kellett hallgatnom, hogy szélmalomharcot folytatunk, ez a rendszer jó, az emberek szeretik, örökké fog tartani. Azt találtam mondani az engem győzködő századosnak, hogy a rendszer és ő már rég a süllyesztőben lesz, amikor én még mindig a színpadon állok.

A zenész Nagy Feró helyére került a Bikinibe, és olyan számok születésében vett részt, mint az Adj helyet magad mellett, a Fagyi, a Közeli helyeken vagy a Ki visz majd haza?

Kiemelt kép: Zih Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik