Kultúra

Valójában Susan Sontag írta férje híres könyvét, hogy ne veszítse el a gyerekét

Valójában Sontag írta a könyvet, ami férjének, Philip Rieffnek hozott hírnevet - állítja egy életrajzi könyv.

A Freud: The Mind of the Moralist című könyvet, mely komoly sikert hozott Philip Rieffnek, valójában nem ő, hanem Susan Sontag írta, akit a férfi akkor vett feleségül, amikor Sontag még csak tizenhét éves volt. Ezt állítja egy új életrajzi kötet, amelyben a szerző, Benjamin Moser szöveges bizonyítékokkal és fennmaradt anekdotákkal támasztja alá állítását, miszerint Sontag az uralkodó nézettel szemben nem csupán nem hivatalos társszerzője volt a Sigmund Freudról szóló nagy sikerű könyvnek.

Sontag tizenhét éves volt, amikor hozzáment a szociológus Rieffhez, mindössze tíz nappal az után, hogy részt vett annak egyik előadásán. 1959-ben, amikor férje könyve megjelent, húszéves volt, és ekkor még szerepelt a könyv köszönetnyilvánításában Susan Rieff néven, 1961-re azonban a könyvből Sontag minden említése kikerült. ’59-ben ugyanis a pár elvált, és egy másik életrajz szerint a válási eljárás során egyezett bele Sontag, hogy egyedül Rieffé legyen az összes szerzői kredit.

Moser a most megjelent kötet készítéséhez hozzáférést kapott Sontag archívumának azon részeihez is, amelyeket a következő néhány évtizedre elzártak a nyilvánosság elől, és beszélt az író olyan ismerőseivel is, akik eddig nem beszéltek a Sontaghoz fűződő kapcsolatukról. Mindezek alapján Moser arra jutott, hogy bár a Freud: The Mind of the Moralist legalábbis részben valóban Rieff kutatásain és jegyzetein alapul, de

valójában szinte biztosan nem írta meg a könyvet, amelyen a karrierje alapul.

Többek között amiatt jutott erre a következtetésre, mert Sontag egy barátnője, Minda Rae Amiran arról számolt be, hogy a könyv születésének időszakában

Suan azzal töltötte minden délutánját, hogy újraírja az egészet a nulláról.

Sontag naplói is alátámasztják a dolgot, egy levelezésben is szerepel arról szóló eszmecsere, hogy Sontag átadta az alkotása szerzői jogait a férjének, és az is Moser állítását támasztja alá, hogy Rieff negyven évvel később egy csomagot küldött egykori feleségének, benne a könyv, és egy üzenet, melyben élete szerelmének és jelen könyv társszerzőjének nevezi Sontagot, és azt kéri tőle, bocsásson meg. Rieff 2006-ban halt meg. Moser a Guardiannak eljuttatott közleményében azt írja:

Rég pletykálták, hogy Susan Sontag a valódi szerzője férje nagyszerű könyvének, a Freud: The Mind of the Moralistnak. [Sontag] csak tizenhét éves volt, amikor hozzáment Philip Rieffhez, a képeken még fiatalabbnak látszik. A könyv pedig olyan kifinomult, hogy nehezen volt hihető, hogy ő lehet az igazi szerző. De a kutatásaim során felfedeztem, hogy valóban ő írta a könyvet, és elkeseredett válási küzdelem során egyezett bele, hogy a férjére írja a szerzői jogokat, hogy exférje ne vegye el a gyerekét. »Véráldozat volt.« – mondta nekem egy barátja.

Megjelenésekor az említett könyvet széles körben ünnepelték, és azóta is az a közmegegyezés, hogy a kötet az egyik legigényesebb, leggazdagabb, legértékesebb írás a műfajban.

A válás után Sontag karrierje is repülőrajtot vett, sorra jelentek meg esszékötetei, regényei, drámái, filmjei, és egyre-másra kapta a szakmai elismeréseket is. A most megjelent kötetben Moser kutatásai mellett helyet kapnak Sontag közeli barátaival, ismerőseivel készült interjúk is.

Kiemelt kép: William E. Sauro/New York Times Co./Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik