Kultúra

Meghalt Doris Day, az ötvenes évek egyik legismertebb filmsztárja

Az énekes- és színésznő Doris Day 97 évesen halt meg – írja a Telegraph.

Day halálhírét az állatvédelemmel foglalkozó alapítványa erősítette meg: az ötvenes és hatvanas évek filmcsillaga kaliforniai otthonában hunyt el hétfőn. A közeli ismerősei szerint Doris Day kiváló egészségnek örvendett a korához képest, annak ellenére, hogy nemrég tüdőgyulladással kezelték.

A 97. születésnapját április 3-án ünnepelte, és azt mondta a Hollywood Reporternek, hogy a barátaival utazott el, és egész héten csendes vacsorákkal ülték meg a napot. A színésznő harminc évvel ezelőtt vonult vissza, legutolsó nyilvános szereplése 1989-ben volt, mikor a Golden Globe-on díjazták. Kora egyik leghíresebb ikonja volt.

Doris Day a Párnacsaták című filmben. Fotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

A leghíresebb szerepeit romantikus vígjátékoknak és musicaleknek köszönheti, de sokan inkább az énekesi karrierjéről ismerhetik Hollywood fénykorából. 1947 és 1967 között mintegy hatszázötven dalt rögzített az 1922-ben született Day.

1960-ban a a Párnacsaták című filmben nyújtott alakításáért Oscarra is jelölték, ezen felül többször kapott Golden Globe-ot is. 1956-ban Alfred Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudott című produkciójában is főszerepet játszott.

Kiemelt kép: Doris Day 1945 körül. Hulton Archive/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik