Kultúra

Hamisítvány lehet Leonardo da Vinci kiállított hajtincse

Kedden írtunk róla, hogy kiállítják Leonardo da Vinci hajtincsét a toszkánai Vinciben, a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján. Eike Schmidt, a firenzei Uffizi képtár igazgatója azonban kétségbe vonta, hogy a hajfürt valóban da Vincié lenne.

Egyetlen szakértő sem hiszi, hogy a hajtincs igazi

–  mondta a német művészettörténész a Leonardo él című kiállításon látható darabról. Szerinte nem valószínű, hogy a hajat relikviaként megőrizték volna, mivel ez a szokás nem volt jellemző a reneszánszra, csak a romantika korában, a 19. században vált elterjedtté. Szerinte az állítólagos ereklye arra sem érdemes, hogy részletesebben foglalkozzanak vele.

A csütörtökön közszemlére tett hajtincs egy amerikai gyűjtemény darabja. A szervezők szerint a franciaországi Amboise-ben 1519. május 2-án elhunyt művész hajából származik. A hajfürttel együtt bemutattak egy bronzgyűrűt is, amit állítólag Leonardo viselt.

A hajtincs bemutatását Alessandro Vezzosi, a kiállítás egyik szervezője világpremierként jelentette be. A relikvia francia eredetéről szóló dokumentumot is bemutatják a kiállításon. A szervezők azt is közölték, hogy DNS-vizsgálattal akarják hitelesíttetni a hajtincset.

Vezzosi, a reneszánsz kor kutatója azt mondta, nem állítják „100 százalékosan”, hogy Leonardo hajszálairól van szó, de most lehetőség van arra, hogy a belőle nyerhető DNS-t összehasonlítsák a polihisztor Toszkánában élő és franciaországi, spanyolországi sírokban talált elhunyt leszármazottainak genetikai örökségével. Leonardo sírjának megbolygatását nem tervezik, a DNS-teszt elvégzéséhez elegendőek az élő és halott leszármazottaktól származó minták – mondta Vezzosi, aki a következő hónapokra ígérte a vizsgálat eredményét.

A kutató szerint a Leonardo da Vinci hajtincsének és gyűrűjének mondott relikviák annak idején Arsene Houssaye, a francia vidéki múzeumok főfelügyelőjének birtokában voltak. Houssaye-t 1863-ban bíztak meg azzal, hogy folytasson ásatásokat az amboise-i sírban. Az ásatásokon találtak egy csontvázat, továbbá sírkőtöredékeket, amelyeknek hiányos felirata a reneszánsz mesterre utalhat, valamint előkerültek I. Ferenc király korából származó olasz és francia érmék, illetve szakáll- és megőszült hajmaradványok is.

Vezzosi verziója szerint Houssaye megtartotta magának a két relikviát, amiket az amerikai Harold K. Sighley az egyik leszármazottjától vásárolt meg 1925-ben Párizsban. Tőle egy másik, szintén amerikai és névtelenséget kérő gyűjtő vásárolta meg, aki az évforduló alkalmából kapcsolatba lépett az olasz kutatókkal.

A toszkánai Vinciben a művész halálának jubileumára két újabb, Leonardónak szentelt magánmúzeum is nyílt csütörtökön.

(MTI)

Kiemelt kép: ALFREDO DAGLI ORTI / PHOTO12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik