Kultúra

Hétvégi programajánló

Mit csináljunk a hétvégén? Budapesti és a vidéki programok május 3-5. között.

Mozi

A férfiszerelmet finom, érzéki és lírai módon bemutató, 2017-es Szólíts a neveden elég magasra tette a lécet, de Christophe Honoré Bocsáss meg, kedvesem című filmje megugrotta.

Ilyen szerelmet egyszer mindannyian meg kell, hogy éljünk
Mit tehetünk, amikor nem vagyunk benne biztosak, elmerülhetünk-e a másik irántunk érzett szerelmében vagy amikor a gyász a saját múlandóságunkat juttatja eszünkbe. Christophe Honoré a férfiszerelemről és az AIDS-ről szóló Bocsáss meg, kedvesem című filmje többek között ezeket a problémákat járja körül. Kritika.

Bocsáss meg, kedvesem (Plaire, aimer et courir vite), 132 perc 7/10

Kiállítás

A test diadala: Magyarországon első alkalommal találkozhat Michelangelo remekműveivel a közönség a Szépművészeti Múzeumban. A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba. A budapesti kiállításon látható először az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A kiállítás június 30-ig látható a Szépművészeti Múzeumban. További információk a múzeum honlapján.

Vidéki program

IV. Kézműves Sörmajális május 4-5. között Kőszegen. Ingyenes, a programokról bővebben ezen a linken érhetőek el.

+Ezt pedig írd be a naptáradba

Európa-nap az ország 19 városában: Milyen legyen Európa jövője? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik az ország 19 városában, májusban megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat, amelynek témája lesz a május 26-án tartandó európai választás is.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett idén kvízek és játékok színesítik a rendezvényt. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy két személyre szóló nyaralást sorsolnak ki az olaszországi Bariban. Az út során a nyertesek meglátogathatják az idei év európai kulturális fővárosát, az olaszországi Materát. Az utazás időtartama: 4 nap, 3 éjszaka.

Az Európa-napi rendezvények helyszínei és időpontjai:

  • május 1., szerda – Békéscsaba (Széchenyi liget), Debrecen (Nagyerdő), Pécs (Balokány Liget), Tatabánya (Csónakázó-tó), Zalaegerszeg (Zala Plaza parkolója)
  • május 4., szombat  – Pusztaszabolcs (Sportpálya), Somoskő (Várdomb), Szekszárd (Béla tér)
  • május 7., kedd – Győr (volt Megyeháza előtti tér), Kaposvár (Európa Park)
  • május 9., csütörtök – Eger (Dobó tér), Nyíregyháza (Szabadság tér)
  • május 10., péntek – Kecskemét (Piaristák tere), Szeged (Szent-Györgyi Albert Agóra), Szombathely (Fő tér)
  • május 11., szombat – Miskolc (Városház tér), Szolnok (Kossuth tér)
  • május 12., vasárnap – Budapest (Szabadság tér). (Innen indul a Magyarország 15 éves EU-tagságát ünneplő, 15 év – 15 km elnevezésű futóverseny is. Bővebb információ: www.bbu.hu/eu15
  • Május 18., szombat – Veszprém (Veszprém Aréna)

Kiemelt kép: Szépművészeti Múzeum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik