Kultúra

Ki lehet törni a nyomorból, csak egy példakép és egy pici támogatás kell

Egyetlen ember is megmenthet néhány tucat gyereket a méltó életnek, és így a legrosszabb körülmények közül is ki lehet verekedni. Hogy ez mennyire szó szerint így van, azt a Gettó Balboa című dokumentumfilm alkotói mutatnák meg a legesélytelenebbeknek.

Már a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) kapcsán írtunk pár sort Bogdán Árpád, a romagyilkosságokról szóló Genezis című film rendezőjének új dokumentumfilmjéről. A Gettó Balboa a BIDF mellett éppen fesztiválturnéját tölti, szerzett már néhány elismerést, legutóbb épp a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját. Ám miközben a filmszakma örvendezik a doku életigenlésén, emberközeliségén, és a dokuműfajtól szinte szokatlanul igényesen, Bordás Róbert által fényképezett megjelenésén, az alkotók fontosnak tartják azt is, hogy a film azokhoz is eljusson, akikről tulajdonképpen szól. A legnehezebb sorsú, jobb életre érdemes fiatalokhoz, akiknek sokszor tényleg elég lenne egyetlen egészséges értékrendű felnőtt iránymutatása, hogy meglássák, igenis lehetséges méltó életet élni.

A Gettó Balboa doksi-, sport és szociofilm egyben, főhőse Misi bácsi, az egykori maffiózó, aki egy életveszélyes lövés és a börtön után megtért, azóta pedig a nyócker fiataljait igyekszik távol tartani a drogtól és a balhézástól a sport, konkrétan az ökölvívás segítségével, valamint Zoli, az egyik tanítványa, aki messze nem csak hobbiként bokszol, hanem komoly céljai vannak a sportban. A film az ő küzdelmét követi a Misi bácsi lakásán lefolytatott házi edzésektől a profi boksz világáig, mely út cseppet sem volt egyenes: a párkapcsolati drámák, a családi háttér, a megoldatlan lakhatás, egy érkező baba, az iskola, a kényszerből bevállalt éjszakai műszakok mellett nem olyan könnyű keményen edzeni, fókuszálni, menni előre. Misi bácsi a fő támasza mindebben, akinek közben a hivatalokkal vívott harcait is végig követhetjük azért, hogy állandó edzőhelyet biztosítson tanítványainak.

Misi bácsi hosszú évek óta küzd a gyerekekért, és a Filmhéten megrendezett vetítés vendégköre alapján egészen sokan vannak, akik hálásak a fáradozásaiért: a férfit szinte hangosabb tapsvihar köszöntötte, mint a filmet. Ezzel igazából az alkotóknak sem igen van problémája, mivel céljuk éppen az, hogy ezt a példát, ezt a sikertörténetet példaként állítsák a Zolik, a hasonlóan nehéz körülmények közül kitörni vágyó fiatalok elé. Így a film csapata kiegészülve néhány támogatóval, mint a Decathlon vagy az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány most társadalmi és közösségi finanszírozási kampányt indít, hogy a film eljuthasson az ország minél több perifériára szorult régiójába. Minderre a szervezetek egyelőre 2 és fél millió forintot igyekszenek összegyűjteni a #MÉGTÍZ névre keresztelt kampányban – mely ugyan arról beszél, hogy még tíz gyereknek legyen lehetősége kitörni, de közben a filmbeli sportszellemiséget is idézi, a még tíz fekvőtámaszt, még tíz ütést a bokszzsákba, még tíz felülést. Így aztán fontos kiemelni, hogy a kampány nem csak a filmélményről szól: a szervezők célja, hogy a helyi sportközösségek becsatornázásával konkrét lehetőséget adjanak a gyerekeknek arra, hogy megismételjék Zoli történetét.

Az összegyűjtött pénzből egyelőre tíz közösségbe tervez eljutni a csapat, ahol nemcsak a filmet vetítjük majd mozikörülmények között, de a helyi sport- és szociális szervezetekkel együttműködve igyekszünk konkrét kapaszkodót nyújtani a fiataloknak, továbbá  felkutatni azokat az idősebb példaképeket, akik katalizátorai lehetnek egy felzárkózási vagy kitörési folyamatnak

– mondta el Ponczók Attila, a film ötletgazdája és producere. A film minden pozitív kicsengése ellenére sem dugja homokba a fejét, sőt, éppen Zoli hátterének bemutatásával hívja fel a figyelmet arra, hogy mi is a valósága ezeknek a fiataloknak, hogy a hangzatos nevű szociológiai fogalmak, mint például a lakhatási szegénység, milyen kínlódást jelentenek a mindennapokban.

A filmet gyártó és a kampányt összefogó Speakeasy Project (akik egyébként a hasonlóan remek Ultra című doksit is jegyzik) és az UCCU munkáját segíti még az Igazgyöngy Alapítvány, a Khetanipe Egyesület, XXI. századi Roma Nők Egyesülete, Nógrád Megyei Cigány Képviselők és Szószólók Szövetsége, Bhim Rao Egyesület, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu, Szolnok Önkormányzata, SZIA InDahouse, a nagykanizsai Javító Intézet, a miskolci Dr. Ámbedkár Iskola, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, illetve, támogatóként a Decathlon Magyarország és a Felix Promotion International is. Segíteni itt lehet, vagy az alábbi videó megosztásával.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó