Kultúra

A Tolkien-hagyaték kezelői elzárkóznak az íróról szóló új filmtől

J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői teljes mértékben elzárkóznak a modern fantasy atyjaként emlegetett íróról szóló új életrajzi filmtől, amelyet „se nem hagytak jóvá, se nem engedélyeztek és semmilyen szinten nem vettek részt az elkészítésében”.

A finn Dome Karukoski által rendezett, Nicholas Hoult és Lily Collins főszereplésével készül Tolkien, mely májusban érkezik az észak-amerikai mozikba, azokat az éveket mutatja be, amikor az árván maradt Tolkien barátokra, szerelemre és művészi inspirációra lel egy csapatnyi kiközösített fiatal körében az iskolában, miközben javában zajlik az első világháború. Az írót 1916 közepén a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. A betegágyon kezdte írni meséit, a megalkotott új nyelveihez történeteket talált ki.

Néhány pillanat alatt álomvilágot teremtett a szürke mindennapokból
Befutott a Tolkien életéről szóló film első előzetese.

Kedden kiadott közleményükkel a Tolkien-hagyaték gondozói „tisztázni szeretnék, hogy a film elkészítését nem hagyták jóvá, nem engedélyezték vagy vettek részt benne”, továbbá „semmilyen formában sem támogatják azt és annak tartalmát”. A hagyaték szóvivőjeelmondta, hogy a közleménnyel csupán tisztázni akarták a filmmel kapcsolatos álláspontjukat és nem egy jövőbeli jogi lépés előfutárának szánták.

Az író hagyatékának kezelői féltve óvják az író örökségét. 2011-ben jogi lépéseket tettek egy regény miatt, amelyben Tolkien az egyik főszereplő, 2012-ben pedig A Gyűrűk Ura karaktereit felhasználó szerencsejátékok miatt indítottak pert.

(MTI)

Kiemelt kép: Haywood Magee/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik