Kultúra

Macron uniós együttműködést kezdeményez a Notre Dame katasztrófája miatt

A terv hasonló ahhoz, amit természeti katasztrófák esetén nyújtanak egymásnak a tagállamok.

Uniós örökségvédelmi együttműködést kezdeményez Emmanuel Macron a Notre Dame székesegyházban történt hétfői tűzeset nyomán – számol be a Politico.

A francia elnök május 3-ra Párizsba hívja az uniós tagállamok kulturális és EU-ügyi minisztereit, hogy tárgyaljanak az együttműködésről, amelynek keretében a tagországok szakértői segítséget ajánlhatnak fel egymásnak, ha egy olyan helyszín, mint a Notre Dame veszélybe kerül. A francia EU-ügyi miniszter azt mondta, azért kezdeményezik a találkozót, mert jelezték számukra partnereik, hogy segítséget nyújtanának, és más tagállamok is találkoztak már hasonló helyzetekkel.

Az elképzelés az, hogy egy uniós szakértői hálózatot hozzanak létre, amit igénybe vehetne az a tagállam, amelyiknek szüksége van rá, hasonlóan ahhoz az együttműködéshez, amit katasztrófák esetén nyújtanak egymásnak. A találkozón arra kérik majd a tagállamokat, hogy mutassák be saját örökségvédelmi gyakorlatukat, és azokat az európai örökségnek minősülő helyszíneiket, amelyek védelemre szorulnak. (Fotó: Europress – PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik