Kultúra

Venczel Verát és Tóth Ildikót nézhetik Cannes-ban

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című alkotása is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

Tóth Krisztina azonos című novelláját feldolgozó, 24 perces alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen Mozgóképművész mesterképzésén készült, főszerepeiben Venczel Vera és Tóth Ildikó látható.
A film története során egy idős nő életébe pozitív fordulatot hoz egy tragikus hír, olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

„A remény az, ami értelmet ad életünknek. A film összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz, amikor Margit megbetegszik. Ez a hirtelen jött esemény változást hoz mindkettőjük életében és egy új kezdetet is a kapcsolatukban.”

Az Ahogy eddig forgatókönyvét Moldovai Katalin rendező Palóczi Zitával közösen jegyzi, az operatőr Táborosi András volt, a vágó Soltész Orsolya, a gyártásvezető Makkos Zsófia.

Moldovai Katalin 1982-ben Désen született, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett filmművészet és média szakon, majd a Budapesti Metropolitan Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol az Ahogy eddig című alkotással diplomázott. Tanulmányai alatt több rövidfilmet készített (Szezon után, A barátkozás lehetőségei, Burok, Jegyesek), jelenleg az MTVA Mecenatúra támogatásával Szántó Sándor református lelkészről és egy havasalföldi magyar közösségről forgat dokumentumfilmet.

A Cinéfondation versenyébe benevezett mintegy 2 ezer alkotás közül 17 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 3 animációs mű kapott meghívást, többségében kelet-európai országokból, ami a szervezők szerint „a kelet-európai filmes oktatás vitalitását tükrözi”. A kategóriában három díjat osztanak ki május 23-án.

A válogatás zsűrijének elnöke idén Claire Denis francai író-rendező lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja és Szentpéteri Áron filmjei is szerepeltek.

A 72. cannes-i filmfesztivál Jim Jarmusch The Dead Don’t Die című zombifilmjének díszbemutatójával május 14-én veszi kezdetét a francia Riviérán. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező lesz, a 83 éves Alain Delont életművéért tiszteletbeli Arany Pálmával tüntetik ki.

(MTI)

Kiemelt kép: IndaVideo / Ahogy eddig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik