Kultúra

Végre elkezdik a Balettintézet felújítását

Több mint húsz éves kálvária után rendeződni látszik az egykori Balettintézet, azaz a Drechsler-palota helyzete, ugyanis megkezdték a felújítást. Az elmúlt hetekben kerítették körbe három irányból (Dalszínház, Paulay Ede és Hajós utca) az épületet, de még nem került ki semmilyen információ a beruházásról, hogy pontosan mikorra készülnek el a szállodával. Terézváros önkormányzatánál kérdeztünk rá, és megerősítették, hogy az említett utcák lezárására a Drechsler-palota felújítása miatt került sor. Most csak a hónap végéig van engedélyük a lezárásra, de hosszabbítanak, és valószínűleg jó időre munkagépek költöznek az Andrássy út mellé.

A volt Balettintézet Dalszínház utca felőli, körbekerített oldala. Fotó: 24.hu

A környéken ráadásul nem ez az egyetlen építkezés. Az Opera felújítása jelenleg is zajlik, ami a Hajós utca az Andrássy út túlsó felére eső részét zárja le (egyedül a gyalogosoknak van hely), a másik oldalról a Király 40. épphogy csak befejeződött, máris elkezdtek egy komolyabb ráépítést a Drechsler-palotával szemben, a Vasvári Pál utca sarkán. Ezzel a Paulay Ede utca érintett szakaszán parkolni sem lehet, és a gyalogosok is csak szűkösen férnek el.

Tíz budapesti szellemház, amit bűn lenne nem megmenteni
A főváros tele van szebbnél szebb, de ürességtől kongó épületekkel. Ezek közül emeltük most ki a legveszélyeztetebbeket.

Az annak idején 1886-ban átadott MÁV Nyugdíjintézetének 24 lakásos bérházát Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte. Sokáig a Balettintézetnek adott otthont, majd Terézváros a kilencvenes évek végén szomorú körülmények között túladott az ingatlanon (először 220 millió volt az ár). Szűk tíz évvel később aztán egy portugál befektetőcsoport jutott hozzá az Andrássy 25-höz. Hotelt terveztek már akkor is, de hosszú éveken át nem történt semmi. Rohadt az épület, ahogy az állványzat is, ami a mai napig futott a gyalogosok feje felett. Sokan vécéként használták a beugrókat (a mostani lezárásig ez volt a helyzet), a műemlék pedig elvesztette régi fényét. Elég beszédes, hogy már 2011-ben a következőképpen nyilatkozott dr. Bundula Csaba alpolgármester: „Bízunk benne, hogy hosszú évek után végre rendeződik a Drechsler-palota sorsa, és megújulva, régi pompájához méltóan áll majd az Andrássy úton”.

A Drechsler-palota pár évvel ezelőtt ismét gazdát cserélt és két éve már olyan ígéretek érkeztek a katari tulajdonostól, hogy 2020-ra nyithat meg a Marriotthoz tartozó W Hotels Worldwide luxusszálloda 162 szobával, elnöki lakosztállyal és extra szolgáltatásokkal. Már csak az a kérdés, hogy mennyire állítják helyre a műemlék eredeti állapotát az eredeti díszekkel.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik