Kultúra

A Színháztörténeti Intézetbe kerül Páger Antal hagyatéka

Páger Antal (1899-1986) Kossuth-díjas színművész hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) gyűjteményébe került.

Csiszár Mirella, a PIM – OSZMI munkatársa, a múzeum osztályvezetője a Bajor Gizi Színészmúzeumban a hagyaték átadásán pénteken Budapesten elmondta, Páger Antal a modern magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, nemcsak a színpadon, de a filmvásznon is emlékezetes alakításokkal írta be a nevét a magyar kultúrtörténetbe. Életét és művészi pályáját furcsa kitérők, csúcsok és hullámvölgyek tarkították, de színészi tehetségét soha senki nem vonta kétségbe.

A hagyatékban őrzött amatőr filmek – köztük családi alkalmakkor és filmforgatásokon készült felvételek – a Magyar Nemzeti Filmalap filmarchívumába kerülnek.

Török Petra, a PIM koordinációs és tagintézményi főigazgató-helyettese a hagyatékot átvéve elmondta, a most ajándékul kapott kollekcióban levelek, iratok, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyvek, szövegkönyvek, fényképek, rajzok és személyes tárgyak találhatók. Páger hagyatékában második és harmadik feleségének, Komár Júlia és Szilágyi Bea színésznőknek a fényképei és dokumentumai is fellelhetők.

A hagyatékban található gazdag fényképgyűjtemény csaknem 2000 felvétele a gyermekkortól szinte a teljes életpályát dokumentálja, és több száz kép tanúskodik a színházi és filmes szerepekről.

Páger szívesen festett és rajzolt, az 1950-es évek első felében, argentínai emigrációja idején festményei értékesítése biztosította családja megélhetését. A színművész emellett fotókat is készített, a családi események, kirándulások megörökítésén túl a művészi fényképezés is foglalkoztatta. Aláírt művészi fotóiból is bekerült egy válogatás a múzeumba.

(MTI)

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik