Kultúra

A Bánkitó Fesztivál sokkal többről szól, mint a zene

Nemrég megírtuk, kiket tudunk biztosan, hogy fellépnek a július 10. és 13. között megrendezett Bánkitó Fesztiválon. Azonban a zene mellett számos más művészeti programot is kínálnak a szervezők, például független színdarabokat is láthatnak a fesztiválozók.

A Bánkitó idei tematikája a buborékok a társadalomban, a fesztivál színházi programja is erre reflektál. A Császi Ádám rendezte Cigány magyar előadásán 4 roma, 1 színész (Farkas Franciska) és 3 civil (Oláh Edmond, Pászik Cristopher, Varga Norbert) saját emlékeiket dolgozzák fel, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről bár a híradó elmulasztott beszámolni, mégis mindenkinek tudnia kéne róluk.

A Boross Martin által rendezett European Freaks fókuszcsoportos színházi kísérlet az Európai Unió válságáról és jövőjéről. Végleg kipukkad az EU-s buborék, vagy eddig sem volt más, mint üres maszlag? A nézők nemcsak megfigyelői, hanem döntéseikkel és véleményükkel maguk is aktív alakítóivá válnak a kutatásnak.

Kelemen KristófPálinkás Bence GyörgyRegényi Júlia és Tarr Judit Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás című előadása fekete humorú, improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők. A darab a kis magyar korruptság mintapéldánya, a nézők pedig maguk döntik el, mennyire vesznek részt a játékban: végignézik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak, és az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is érkezik egy perces előadásával a Vajdai Vilmos vezette TÁP Egyperces Színház, aki rendezésében a kisebbségi, nemzeti és nemzetek közti fókuszt az egyének saját bejáratú buborékjaira helyezi át. A darab egyetlen nézője egyben mindig főszereplő is, akit a TÁP színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban.

További információ és jegyvétel: itt.

Kiemelt kép: Bánkitó Fesztivál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik