Kultúra

Kiderült, a hip hoptól érik legízletesebbre a sajt

Egy friss kutatás szerint sokkal finomabb az a sajt, melynek érését hip hop zene kíséri. A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongoon végezték el a kísérletet. Mindegyik sajtot külön faládába helyezték, és szeptembertől fél éven keresztül érlelték őket úgy, hogy közben 24 órán át három különböző dallamot játszottak le nekik. A hip hop szám mellett Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin Stairway to Heaven című számát játszották le.

A kísérlet érdekessége, ha ez önmagában nem lenne elég különleges, az volt, hogy a zene energiáját nem hangszórón át, hanem  mini adókészülékekkel juttatták el a sajtokba.

„Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” – magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

A sajtkorongokat fél év elteltével egy gasztronómiai zsűri tesztelte, olyan tényezőket megfigyelve, mint az ízerősség, a szag vagy az aroma. Ezek alapján egyértelműen a hip hopra érlelt sajt emelkedett ki a többi közül.

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki – tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője. Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani.

„Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hiphop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket.”

Azt mindenki maha döntse el, hogy jó ízlése van-e a sajtoknak.

(nme.com, MTI)

Kiemelt kép: ADRIANO BACCHELLA / AGF / PHOTONONSTOP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik