Kultúra

Epreken repkedő űrlány a szelfimúzeumban

Február elején jelent meg a világjáró svéd-magyar énekes-dalszerszerző, Bozóky Felícia Lili egyszemélyes projektje, az I Am Soyuz Whipple című bemutatkozó nagylemeze. Az egyik dalhoz most klip is készült, amit a szelfimúzeumban forgattak. Klippremier.

„Tavaly előtt ősszel Csuja László ismeretlenül felhívott – éppen mikor New Yorkban egy taxiban ültem és pont a reptér felé tartottam, ahonnan Reykjavíkba repültem. Azt kérte, hogy írjak már egy „slágert” az épp akkor leforgatott Virágvölgy című filmjéhez. Azt mondta, van rá egy hetem. A következő teljes hetet az Iceland Airwaves fesztiválon összesen tizenhárom Soyuz-koncert között futkároztam le. A dal valamelyik homályos hajnalon, hazafelé egy buliból a mobilra földúdolva íródott meg. Az eredeti verziót egy kis lakásban vettük fel két barátommal egy eszeveszett nagy vihar közepette. Kanalakkal csörögtünk a háttérben, mivel nem tudtunk kimozdulni a házból, a határidő meg szorított. De amúgy az a változat sem lett olyan rossz. Utána persze fölvettük a dalt egy stúdióban is, ahol a felvételen Lang Ádám a Veszélyes Faszfej együttesből basszusgitározik. Veszélyes Soyuz” – meséli a Follow Behind You című dal keletkezésének történetét Lili, aki amúgy ugrál a világjárás, a zenélés és hétköznapi munkája, az orvoslás között.

A klip Lippai Balázs rendező ötlete alapján készült, és egyébként ez az első a sok „kisklipből”, amit az I Am Soyuz apránként tervez szétszórni. Az album összes számához készülne mozgóképes felvétel – hagyományos videó vagy live session. A Follow Behind You hasonlóan vidám és játékos, mint a dal és annak a története. „Pesten forgattuk a szelfimúzeumban ami kicsit olyan, mint egy kissé beállt és elszállt cukorvilág egy rajzfilmben. És mint látható benne vagyok én is” – mondja Lili.

Az I Am Soyuz március 20-án a budapesti BÉLA bárban mutatja beWhipple című lemezét.

A klip és a lemez a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával valósult meg.

Kiemelt kép: I Am Soyuz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik