Kultúra

Alföldi Róbert nyitja meg Szalay Zoltán fotókiállítását

A magyar sajtófotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója két éve halt meg, most fotóiból nyílik kiállítás.

Szalay Zoltán fotográfiáiból összeállított kiállítás nyílik február 25-én az Átrium Galériában Feketén-fehéren címmel. A Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtófotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója, szellemi atyja és 30 éven át a rendezője 2017. február 14-én, 82 évesen hunyt el. Sokszínű munkássága az ’50-es években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi kiállításon mutatta be önálló kiállítások keretében. Az elmúlt hatvan évben készült riport- és zsánerképei ma már olyan dokumentumértékűek, amelyek a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúrtörténet, valamint a magyar fotográfiatörténet számára is nélkülözhetetlenek. Szalay Zoltán hagyatékának feldolgozását a Fortepan végzi.

Galéria
Életérzés. Fotó: Szalay Zoltán (Átrium Galéria)

Az Átrium Galéria kiállításának anyagát Alföldi Róbert válogatta a 2004 májusában megjelent  – Magyarország Európai Uniós csatlakozására időzített – Ilyenek voltunk, Magyarország elmúlt ötven éve című, magyar, angol, német nyelvű  – albumából. Az album néhány példánya kedvezményesen megvásárolható a kiállítás megnyitóján. A kiállítás, amely 2019. február 25. és április 30. között látogatható, a Nikon CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének támogatásával jött létre. A tárlat megtekintése ingyenes, a Galéria fenntartásához azonban a nézők is hozzájárulhatnak az Átrium weboldalán ismertetett támogatási lehetőségek bármelyikével.

Kiemelt kép: Szalay Zoltán Dolgozom című fotográfiája. (Átrium Galéria)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik