Kultúra

Nem indít eljárást a Médiatanács a köztévé “meleggyógyítós” műsora miatt

Január közepén a 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy a köztelevízió kulturális csatornájának Ez itt a kérdés… című műsorában az volt a téma, hogy lehet-e gyógyítani a homoszexualitást. A másort Trombitás Kristóf Keresztély vezette, vendégei Hodász András katolikus pap és Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz egykori újságírója volt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának csütörtöki közleménye szerint több bejelentés is érkezett hozzájuk a műsor miatt, amelyek többek között gyűlöletkeltőnek és kirekesztőnek találták a homoszexuálisok „gyógyításáról” szóló műsorszámban elhangzottakat.

A Médiatanács szerint ők nem vizsgálhatják az elhangzottak tudományos megalapozottságát, hanem csak a a feldolgozásmód, a lehetséges hatás, a sugallt üzenet vethet fel jogsértést.

A hatósági vizsgálat eredménye szerint a műsorszám, bár a széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben, és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem, ezért a Médiatanács nem indít eljárást az ügyben.

Az Alkotmánybíróság gyakorlatára alapozva „a szólás védelme nem tagadható meg azon az alapon, hogy az sérti mások érzékenységét, nézeteit, vagy azt egyesek bántónak, megalázónak érezhetik” – írta a Médiatanács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik