Kultúra

Balázsékat igen, Bayer Zsoltot nem büntette a Médiatanács

Bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Rádió 1-en hallható Balázsék című műsor (Sebestyén Balázs, Vadon János, Rákóczi Ferenc) egyik szeptemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt. A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, miközben az a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt a 16-os kategóriába tartozott. Mivel a reggeli időpont helyett ebben a formában csak 21 óra után lehetett volna közzétenni így az adást, 350.000 forintos bírságot szabtak ki a műsorra.

Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálta a Médiatanács az ECHO TV csatorna Bayer show című műsorának egy januári adását is, mellyel kapcsolatban nem indít eljárást. A bejelentők beadványaikban sérelmezték, hogy a műsorszámban minősíthetetlen hangnemben beszéltek egy tüntetésen felszólaló 18 éves diáklányról, az emberi méltóság, a személyiségi jogok – így a jó hírnév – megsértését vélelmezték, illetve kifogásolták, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel később a legnagyobb videomegosztóra.

A Médiatanács megállapította, hogy a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely, bár valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve, önmagában alkalmatlan arra, hogy a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető.

Ugyancsak az ECHO TV-n futó, Informátor című műsor egyik adásával kapcsolatban is érkezett a Médiatanácshoz állampolgári bejelentés, de a testület ezzel kapcsolatban sem indít eljárást. Az emberi méltóság megsértését, illetve annak kirekesztő jellegét kifogásoló bejelentés alapján a Médiatanács megállapította, hogy a vitatott médiatartalom nem lépte át azt a tartalmi tűrésküszöböt, amely az emberi méltóság intézményes védelme érdekében a sajtószabadság korlátozását, azaz a hatóság beavatkozását indokolná.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik