Kultúra

Az idei Valentin-nap nemcsak az igaz szerelemről szól majd

Csütörtökön mutatják be Dobó Kata Kölcsönlakás című romantikus vígjátékát. Dobó, akinek ez a film egyben rendezői debütálása is, az MTI-nek elmondta, hogy első szerepe óta a filmezés a szerelme, a lámpák és kamerák között érzi magát igazán elemében.

A Kölcsönlakás forgatókönyvét Ray Cooney és John T. Chapman ötven éve született bohózata nyomán Búss Gábor Olivér írta, aki korábban egyebek mellett az Üvegtigrist jegyezte. A film előzményeihez tartozik, hogy 2016 óta nagy sikerrel játsszák a Játékszínben az azonos címen futó darabot, melynek egyik főszereplője Dobó Kata. A színésznő elmondta, már akkor is eléggé le kellett porolni a komédiát, amikor a színház műsorra tűzte, a filmes feldolgozáshoz pedig számos további változtatásra volt szükség.

A történet szálai a gyermekkönyvek kiadásával foglalkozó Balázs (Haumann Máté) és tanár felesége, Anikó (Balla Eszter) belvárosi otthonában futnak össze, melyet a házaspár éppen felújíttat Márióval, a felkapott dizájnerrel (Szabó Simon). Mivel Balázsék azt tervezik, hogy elutaznak egy hétvégére, Henrik (Klem Viktor), Balázs nőfaló üzlettársa, aki Anikó nővérének, Lindának a férje, nyomban lecsap a lehetőségre, hogy kölcsönkérje a lakást egy légyottra. De Linda (Martinovics Dorina) is éppen ezt az alkalmat akarja kihasználni arra, hogy csélcsap férjén bosszút álljon az érte epekedő jógaoktatóval (Fehér Tibor). Mi több, a dizájner is erre az estére szervez randit az utána koslató Szilvivel, Anikó húgával (Kopek Janka) az üresnek vélt lakásba.

Az eredeti darabot nemcsak azért kellett erősen átdolgozni, hogy mai környezetben játszódjon, hanem Dobó a színmű egyetlen helyszínét, a lakást is ki akarta tágítani külső helyszínekkel.

„A szereposztáshoz pedig a színdarabhoz képest fiatalabb, harmincas karaktereket választottuk. Így a gyerekvállalás téma is hitelesebb lett” – mondta Dobó, aki utóbbit új vonásként emelte bele a történetbe.

„A vígjáték a legnehezebb műfaj, erős ritmusa van és ha ez nem jön ki, akkor nem működik a poén. Még ha a vágással, zenével, hanggal lehet is utólag kicsit segíteni, úgy kell felvenni, hogy működjön” – magyarázta.

Dobó Kata azt is elmondta, hogy vannak már további filmtervei, de egyelőre a Kölcsönlakás bemutatójára koncentrál.

(MTI)

Kiemelt kép: Kölcsönlakás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik