Kultúra

Fábri-, Jancsó- és Szabó István-filmeket nézhetnek a németek egy hónapig

A keleti blokk filmjeit méltató vetítéssorozatban számos restaurált magyar klasszikus is műsorra kerül.

Februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a patinás berlini művészmozi, a Babylon a közép-európai szerzői film nagy korszakának. A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat ötven híres, a hatvanas években készült filmet kínál, a programba pedig kilenc magyar filmet is beválogattak.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij alkotásai mellett Fábri Zoltán négy filmje – az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, a Két félidő a pokolban és a Húsz óra -, Szabó István két alkotása – az Apa és Az álmodozások kora -, valamint két Jancsó Miklós-film – a Szegénylegények és a Fényes szelek – lesz műsoron két-két vetítésen, restaurált kópiákról.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban. A vetítéssorozat – melyről bővebben a mozi honlapján olvashat – részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla Sátántangó című műve a Berlinale Fórum programjában látható. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum együttműködésével valósul meg.

via mti, kiemelt kép: MAFILM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik