Kultúra

Törölni kellett néhány jelenetet a magyar animációs sorozatból az NMHH kérésére

December 28-án, hajnali háromkor, egyetlen alkalommal vetítette az RTL Kklub a Candide című magyar animációs sorozatot, amely végül nem mehetett le a Duna Tv-n, ahogy eredetileg tervezték, írja a film.hu. A film készítői, Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Iványi Bitter-Brigitta kreatív producer az Aurórában tartott vetítésen beszéltek arról, milyen nem várt nehézségekbe ütköztek a készítés során.

A készítők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) pályáztak és kaptak támogatást a pilotra, valamint annak 12 következő részére. A sorozat a három kulcsszereplőt modern, kortárs, problémás környezetbe emeli át, a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs high tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe vagy egy űrbázisra a Marson. A készítőknek ezzel az volt a célja, hogy fiataloknak szánt, tanulságokkal bíró sorozat készüljön, csak a felvilágosodástól eltávolodva, inkább korunk problémáival akartak benne foglalkozni.

Négy éven át tartott a fejlesztés és a gyártás, majd az NMHH-nak bemutatták a végeredményt, mielőtt adásba kerül a sorozat a Duna TV-n. A döntőbizottság nem volt megelégedve egyes jelenetekkel, melyeket a készítőknek törölnie kellett. Ilyen volt például Pangloss mestert keresztre feszítése, a kolumbiai maffiózó alkarján kivillanó Szűz Mária tetoválása, a Candide nadrágjából előbújő tengerimalac, a népet a kisvasúton üdvözllő Kim Jong Un jelenete, valamint a szomszédos (és szintén kisvonattal összekötött) falvak focimeccse, melyet egy ikonikus, nézők nélküli stadionban rendeznek meg.

Bár az alkotók kivágták az említett jeleneteket, mégsem mehetett le a Duna Tv-n a sorozat, így most saját maguk szerveznek vetítéseket, hogy az szélesebb, akár nemzetközi közönséghez is eljusson.

Köszönjük, hogy ennyien jöttetek, és kérdeztetek a múlt heti Aurórás vetítésen. Néhány összefoglaló azoknak, akik most…

Közzétette: Candide – 2019. január 22., kedd

Kiemelt kép: Youtube / Brigitta Iványi-Bitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik