Kultúra

Michael Jacksont ismét pedofíliával vádolják, a legnagyobb rajongói mégis kiállnak mellette

Napok óta egy Michael Jacksonról szóló dokumentumfilmtől hangos a világsajtó, amit a múlt héten vetítettek le az évente Utah-ban rendezett Sundance filmfesztiválon. Most nem Jackson zenei életművét éltették – mint Spike Lee pár évvel ezelőtt –, a rendező  Dan Reed két férfi, Wade Robson és James Safechuck emlékeire támaszkodva mutatta be, hogy mi zajlott Michael Jackson birtokán, és hogyan molesztálta a fiatalokat. Mindketten közös maszturbációról, orális szexről és anális szexről számoltak be. A négyórás Leaving Neverlandet Amerikában tavasszal mutatja be az HBO, és nem lepődnénk meg, ha nálunk is akkor lehetne végignézni. A dokumentumfilm pontos részleteit egyelőre a Daily Beast alapján ismerjük, amik egy pillanat alatt zúzhatják szét a rajongókban élő idilli képet a pop királyáról. Megrázó és durva idézetek következnek a Leaving Neverlandből.

A filmben a két lehetséges áldozat és a családjuk szerepel, az ő szemükön keresztül ismerhetjük meg, hogy milyen ember volt valójában Michael Jackson, hogyan férkőzött bárki bizalmába. Hiába azonban a két tanú, az igazán hűséges rajongók kivonultak a mozi elé a premier napján, ott tüntettek, és hazugságnak kiáltották ki a doksit. A demonstrálók továbbra is Jackson mellett állnak, még akkor is, ha az énekest többször vádolták pedofíliával – 1993-ban az akkor 13 éves Jordan Chandler anyja vádolta meg Jacksont, hogy szexuálisan zaklatta a fiát, az ügy végére pedig egy 23 millió dolláros megegyezés tett pontot. Legutóbb 2005-ben került bíróság elé Jackson zaklatási ügye a halála előtt négy évvel. Ekkor Wade Robson azt vallotta, hogy nem történt erőszak. Robson az őt ért traumával magyarázza, hogy csak most tud a történtekről beszélni:

Olyan hangosan akarok beszélni az igazságról, amilyen hosszú ideig hazudnom kellett.

– mondta a Leaving Neverland vetítésén a táncos, aki később az  NSYNC-kel és Britney Spearsszel is dolgozott.

Wade Robson a 2005-ös bírósági tárgyalás idején. Fotó: Connie Aramaki/Getty Images

A Daily Beast cikke alapján Wade Robson felnézett Jacksonra, a mentorának és a bálványának tekintette, és azt állítja, a poplegenda hét éven keresztül molesztálta, egészen hétéves korától. Robson először 5 évesen, egy táncversenyen találkozott Michael Jacksonnal, aki csak később, egy Los Angeles-i nyaralás során hívta meg a családot. Olyan is előfordult, hogy Jackson együtt aludt a 7 éves fiúval és a 10 éves nővérével, a szülők pedig beleegyeztek mindenbe. Az énekes először akkor nyúlt Robsonhoz, mikor kettesben maradtak éjszakára. A pizsamáján keresztül, majd alatta simogatta. A most 36 éves táncos hangsúlyozta a filmben, hogy nem volt semmi agresszív Jackson közeledésében, nem félt. Az énekes a merev péniszére tette a fiú kezét, és azt mondta, hogy így mutatják ki az egymás iránt érzett szeretetet. Michael Jackson állítólag azzal győzte meg Robsont, hogy mindketten börtönbe kerülnek, ha ez kiderül.

James Safechuckot a ’80-as évek közepén válogatták be egy Pepsi-reklámba, amiben Michael Jackson is szerepelt. Safechuck anyja megengedte, hogy fia az énekessel töltse az időt a lakókocsijában, miután Jackson fodrásza azt mondta róla, hogy ő csak egy 9 éves fiú.

Egyre közelebbi barátok lettek, és a fiú családja is nagyon megszerette Jacksont, aki 10 évesen hívta el magával turnézni a fiút.

Mintha két barát egy kalandra menne.

– emlékezett vissza Safechuck a meghívásra, amire a szülei is rábólintottak.

Megbíztak Jacksonban, aki egy párizsi hotelben molesztálhatta először a fiukat. Az akkor 10 éves Safechuck vele élte át első szexuális élményeit, és elmondása alapján köztük is történt orális szex. Először akkor, mikor Safechuck  aludt. Az énekes állítólag azt is gyakoroltatta a fiúval, hogy milyen gyorsan tud felöltözni, ha esetleg rájuk nyitna valaki, és tönkremenne az életük. A dokumentumfilm egyik megszólalója felidézte, hogy pontosan hol zaklatta Jackson Neverland birtokán. Safechuck állítása szerint viccből össze is házasodtak, a gyémánttal kirakott gyűrűt pedig azóta őrzi, és a kamerának is megmutatta. Jackson ékszerekkel ajándékozhatta meg a szexuális együttlétek után. Az évek előrehaladtával egyre durvább lett a közeledése.

Mindkét áldozat arról számolt be, hogy mikor idősebbek lettek, Jackson lecserélte őket, az újakra pedig féltékenyek voltak. Safechuck és Robson Macaulay Culkint és egy Brett Barnes nevű férfit jelölte meg, ők lehettek az új barátok, ugyanakkor ezt mindketten tagadták.

Michael Jackson 2006-ban. Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

A  Leaving Neverland ritkán látott rendőri készenlétet követelt, még bombakereső kutyák is átvizsgálták a mozit a fesztiválon, Jackson követői pedig töretlenül kiállnak a bálványuk mellett. Egyikük egy videót is készített Wade Robson szerinte igaz történetéről, hogy miért sántít, hogy a férfi ennyi év tagadás után vádolja szexuális zaklatással Michael Jacksont. A legtöbben éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy dokumentumfilm megszólalói, Safechuck és Robson védték a barátjukat, mikor az énekest a 13 éves Jordan Chandler vádolta szexuális zaklatással, és a szülők is úgy látták, hogy Chandlerék csak pénzt akarnak. Egy másik bírósági ügyben Safechuck már nem tanúskodott, Robson viszont ismét Jackson mellett vallott, és csak 2013-ban nyilatkozta, hogy hazudott a bíróságon.

A cikket a Daily Beast beszámolója alapján írtuk, mivel a film Magyarországon egyelőre nem elérhető. Nem közöltünk minden részletet sem a lehetséges áldozatok esetéből, mivel a saját szemünkkel nem láttuk a Leaving Neverlandet, amiben súlyos vádak hangzanak el a 2009-ben meghalt Michael Jacksonról, hogy pontosan mi történt az énekes és a kiskorúak között. A dokumentumfilm pedofíliával és komoly manipulációval vádolja Jacksont. 

Kiemelt kép: Dave Hogan/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik