Kultúra

Morcsányi Géza: Meg kell próbálnom jóvátenni a múltat, amennyire lehet

Morcsányi Gézával a Best magazin ma megjelenő számában olvasható interjú. A dramaturg, műfordító Morcsányi élete első színészi munkájával főszerephez és országos ismertséghet jutott az Enyedi Ildikó által rendezett, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmben, ráadásul nemrég egy orosz filmben is forgatott. Szereti hangsúlyozni azonban, hogy ő nem színész.

„A film története meglehetősen drámai, és ez nem csak átvitt értelemben viselt meg” – mondta a filmről, melyben egy nyugdíjas katonai sebész megtudja, hogy lánya Szíriában dzsihádista és az ISIS radikális katonája lett. A férfi csempészekkel átviteti magát Szíriába, hogy megtalálja a lányát.

Morcsányi elmondta, hogy a forgatás sokszor emberpróbáló, spártai körülmények között zajlott, több háborús és kivégzéses jelenetet is forgattak, azonban lelkileg sem volt könnyű feldolgozni.

„Szembesültem azzal, hogy mennyire törékeny a civilizáció, az ember, és ettől egy kicsit másképp nézem a világot[…]Nagyon jó kapcsolatban vagyok a lányaimmal, bár néha lelkiismeret-furdalásom van amiatt, hogy talán túl sokat törődtem életem során a munkámmal az ő rovásukra. Ennek néha hangot adtak. Én ezt mindig visszautasítottam, de a lelkem mélyén mégis el kellett fogadnom a véleményüket és egyet kellett értenem velük, hiszen ha ők úgy érzik, elhanyagoltam őket, akkor az úgy is van és nekem szégyellnem kell magam, és meg kell próbálnom jóvátenni a múltat, amennyire lehet.”

Kép: Best magazin

Kiemelt kép: Guillaume Horcajuelo / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik