Kultúra

Stuttgarti múzeumban állítják ki Banksy ledarált festményét

Október elején írtuk meg, hogy Banksy híres, Lány léggömbbel című festménye félig ledarálta magát a londoni Sotheby’s aukcióján, miután rekordáron leütötték. Az akció nem teljesen sikerült, a képnek ugyanis elvileg teljesen meg kellett volna semmisülnie. Banksy akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni. A 381 millió forintyi összegért elérverezett kép értéke az akció után rögtön a duplájára nőtt, így az először megdöbbent, friss tulajdonos elég jól járt.

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy „a művészettörténet egy darabjának” tulajdonosa lesz. A Sotheby’s szerint Banksy az árverésen „valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, „amely egy aukción, élőben jött létre”.

A kép márciusban a stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumba kerül egy hosszú távú kölcsön keretében, melyet Rembrandt, Holbein, Marcel Duchamp és Picasso műveinek társaságában mutatnak majd be. A kurátorok azt tervezik, hogy a festményt a múzeum mindig más termében fogják elhelyezni, és a látogatóknak maguk kell megtalálniuk, éppen hol van.

(MTI)

Kiemelt kép: Ben STANSALL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik