Kultúra

A szabadságharc bukása után embernek kell maradni

Márciusban mutatják be Kárpáti György Mór első, Guerilla című nagyjátékfilmjét, melynek előzetese a 24-hu-n látható először:

A történet 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik, mikor sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek.

A film készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

A film főszerepeiben Váradi GergelyMészáros BlankaVilmányi BenettRadetzky AnnaOrbán LeventePáll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij lesznek majd láthatók. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta, dramaturgja Lányi Zsófi, jelmeztervezője Szlávik Juli, látványtervezője Antal-Fógel Adrienn, zeneszerzője Asher Goldschmidt, a hangmérnöke pedig Balázs Gábor volt.

A Guerilla a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválonon debütál január 26-án, a hazai mozikban pedig március 7-től lesz látható.

Kiemelt kép: Guerilla

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik