Kultúra

Senki sem érti, hogy hova tűnhetett a testvérpár a kisvárosban

A True Detective-ben most egy gyerekgyilkosság után nyomozhatunk az Oscar-díjas Mahershala Alival együtt. Összeszedtük, hogy mennyi minden történt az első két részben.

A True Detective majdnem négy év kihagyás után végre újabb történettel jött ki, Nic Pizzolatto sorozata visszatért az első évad hangulatához, az Oscar-díjas Mahershala Ali pedig három életszakaszban is fantasztikus Wayne Hays szerepében. A harmadik évad január 14-én indult el az HBO GO-n duplarésszel, a többi hatot viszont hetente, minden hétfőn láthatjuk majd. Szépen lassan kibontakozik, hogy miért tűnt el egy testvérpár 1980-ban Ozark környékén, és hogyan emésztette fel a gyerekgyilkosság Wayne egész karrierjét.

Figyelem! Rengeteg spoiler következik, az olvasson tovább, aki már túl van a True Detective nyitórészein.

Az egész történet egy lenyűgöző és vadregényes vidéken játszódik Arkansas és Missouri határában, és a nyugodt, kissé unalmas várost két gyerek ügye kavarja fel. Wayne nyomozót és társát, Roland Westet (Stephen Dorff) a szokásos patkányokra és rókákra való lövöldözésből zökkenti ki, hogy két gyerek nem ment haza vacsorára. Az apjuk, Tom (Scoot McNairy) megeskette őket, hogy este fél hatra mindenképpen érjenek vissza. Nem értek vissza, így Tom értesítette a rendőrséget, és a járőrök mellett Wayne-ék siettek a helyszínre.

A True Detective nem lineárisan rakja össze a mozaik darabkákat, Wayne Haysszel ugrálunk az időben. Visszatérünk a ‘80-as évekbe, majd 1990-be, mikor újra előveszik a nyomozás anyagát egy új bizonyíték miatt, végül Wayne a jelenben igyekszik egy riporter kérdéseire válaszolni, a megkopott emlékeit illeszti össze.

Bár lassan haladunk, már az első részben is kiderül, hogy Julie bátyját megölték, Wayne követte a nyomokat az erdőben, és egy barlangban talált rá fiúra hanyatt fekve, összetett kézzel pár kísérteties csuhébaba társaságában.

Az állandóan vitatkozó szülőktől kezdve a nagybácsin keresztül a tanárnőig Westék  – olykor kifejezetten durva módszerekkel – mindenkit kikérdeznek első két részben, elvégre felfedeznek egy lyukat a fiú gardróbjában, ami a húga szobájára néz, magát a gyerekszobát pedig átmenetileg egy rokon használta. Ráadásul a csuhébabák is okkal kerültek a gyilkosság helyszínére. A második epizódban már az is kiderül, hogy nem véletlenül választhatta ki a gyilkos a gyerekeket, elvégre Halloweenkor valaki hasonló játékot rakott Julie cukros kosarába egy barátja állítása szerint.

Az egész város a gyilkosságról beszél, az apa összetörik, de a sorozat még mindig ad valamennyi reményt, hogy a kislány életben van, a szülők kapnak egy levelet, hogy minden rendben vele, ráadásul éppen Julie miatt kezdhették újra a nyomozást a ‘90-es években. A nyomasztó pillanatok mellett a True Detective idei évada egyértelműen Mahershala Ali jutalomjátéka, annyi arcát mutathatja meg benne. A gyerekek eltűnése mellett a sztori Wayne magánéletére koncentrál, hogyan találnak egymásra az ozarki tanárnővel (Carmen Ejogo), és máris sejthetjük, hogy a családjuk is nehéz időkön ment keresztül. Jövő hétfőn érkezik a 3. rész az HBO GO-ra, mi pedig utána folytatjuk tovább a nyomozást.

Szponzorált tartalom

A cikk az HBO GO támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik