Kultúra

A Berlináléra idén két magyar animációs rövidfilm is bejutott

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Buda Flóra Anna Entrópia című animációs rövidfilmje és Tóth Luca Lidérc ura versenyez majd – írja az Index.

Buda Flóra Anna a MOME animációs mesterszakán végzett, és a Berlináléra is kijutott Entrópia volt a diplomamunkája a Filmalap támogatásával. Az egyetem honlapján a következőképpen foglalták össze a kisfilmet:

„Az Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy közös belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik, és melyet ők éltetnek. A film konfliktusa szerint egyik karakter sem bír boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Egy rendszerhiba folytán azonban mindhárom világ megbomlik, és a karakterek útja összeér. Találkozásuk katartikus ugyan, de véget vet az univerzumnak, mely leomlik és teret ad valami másnak.”

Tóth Luca szintén a MOME-n végzett, de az alapképzés után Angliában folytatta a tanulmányait. A Lidérc úr egy férfi mellkasröntgenéből indul ki, amin egy kicsi ember körvonala jelenik meg.

A Berlinálét február 7. és 17. között rendezik, tavaly például Bucsi Réka rövidfilmje nyert, és idén is van miért izgulni.

Beleőrül az ember, ha egy évig egyedül kell dolgoznia egy filmen
A legsikeresebb fiatal magyar animációs rendezővel, Bucsi Rékával első nagyjátékfilmjéről és a szakma szexizmusáról is beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik