Kultúra

Palik Lászlónak szólhatott volna valaki, hogy a TV2-n van, és nem az M4-en közvetít

A TV2 két új műsorral nyitotta az évet, amíg az RTL Klub egy horvát licenccel, a Drága örökösökkel kezdett. Így egyelőre az RTL Klub végig sorozatokkal húzza ki a hétköznapokat, de még ez is bőven elég lehet a túlpörgött Palik László mellett, nem is beszélve a tej áfájáról Gundel Takács Gáborral. Sajnos sem az Exatlon, sem a Legyen ön is milliomos! nem bizonyult olyan izgalmasnak, hogy megérjenek egy-egy külön cikket, viszont egybegyúrva maradt pár tanulság az év első szerdája után.

Az RTL Klub új sorozata olyan mint A mi kis falunk, csak jobb
Koltai Róbert Ökörapáti titkos milliomosa, és egész jól áll neki.

Az Exatlonnak nagyobb a füstje, mint a lángja, és egy sportosított Survivornek tűnt elsőre: itt is egy trópusi helyszínre mentek a versenyzők, hogy megküzdjenek egymással. De ezen felül óriási kapufa volt azt hinni, hogy itt a túlélés a cél, a szerdai adás alapján főleg az akadályokon lesz a hangsúly. Aktív és már nyugdíjba vonult, de egykor sikeres profi sportolók, olimpiai és világbajnokok mérkőznek meg amatőr, de lelkes társaikkal. És nagyjából ennyi. Legelőször a luxusvilláért és a szegényes bungalóért futottak a csapatok: egy óráig néztük, hogy ugyanazok az emberek ugyanazon a pályán kúsznak végig, miközben a tényekes Marsi Anikó férje majdnem szívrohamot kap. Valaki azért mondhatta volna a műsorvezetőnek, hogy alapvetően ez egy kereskedelmi csatorna szórakoztató realityje, és nem az M4 élő közvetítése. Semmi mást nem csinált a túracipőjében, csak drukkolt és hajrázott a versenyzőkkel. Nyilván a sportközvetítő múltja tört vulkánként a felszínre, csak így nagyon leszűkülhet a nézői kör. Viszont ő legalább elhitte, hogy tényleg izgalmak történnek a homokos parton.

Galéria
Fotó: TV2

Az eredetileg brazil formátum egy végtelenül unalmas párbaj egy rakás jó erőben lévő ember között, ahol az volt a legnagyobb feszültség, hogy a ritmikus gimnasztikában harmincnyolcszoros magyar bajnok Vass Dóra bokája egy kicsit feldagadt. Óriási meglepetés lenne, ha az Exatlon bármit is tudna kezdeni a Drága örökösökkel.

Gundel Takács Gábornak sem lesz egyszerű dolga, neki ugyanis az Éjjel-nappal Budapest jutott, egy sávban harcolnak. A műsorvezető Vágó István egykori kvízét újította fel a TV2-n abszolút megbízhatóan. Gyakorlatilag minden ugyanaz, mint közel húsz éve, annyi a változás, hogy most nem 25, hanem 50 millió a maximális nyeremény, valamint a műveltségi kérdéseken túl azt is megtudhatjuk, hogy istennek hála január elsejétől 5 százalék az UHT és az ESL tej áfája.

Fotó: TV2

A készítők még a díszleten sem nagyon variáltak a logó pörög, a közönség dönt, Gundel Takács Gábor meg szigorú. Érthető, hogy a bevált recepten nem kívántak csavarni, de csak jót tett volna valami grafikai vérfrissítés a 2000-ben indult kvíznek. A szavazásos segítség grafikonjainál bármelyik ingyenes online program szebbet tud, és a magát annyira előre pozicionáló csatornánál fáj, ha a látványra nem maradt túl sok igény. És ha már a segítségeknél tartunk, lehetett volna azokon is változtatni valamennyit, elvégre a telefonhívásnál kaphatnának a játékosok egy Google-t a kezükbe, ugyanott tartanánk. Harminc másodperc alatt ki lehet nézni bármit.

Fotó: TV2

A kezdetek után nagyon érdekes lesz, hogy mit tudott a nézőknél Gundel Takács Gábor kérdéssora és egy Dominikára költöztetett Ninja warrior. Ha tényleg szinte csak akadálypályákból fog állni a műsor, akkor sikerült a Survivor formátumából kiölni az egyik leglényegesebb elemet: a túlélési ösztönt. Hogy az emberekből kihozza a legdurvább énjüket a nélkülözés és a taktikázás, a dráma pedig egy jó realityhez vezet. Az Exatlonnak meg maradnak az izmok.

Frissítés: mindeközben a TV2 elküldte egy közleményben a tegnapi nézettséget, és bár egy nap után még kár végleges következtetéseket levonni, az embereket mégis érdekelte a sorverseny és a Legyen ön is milliomos! 

Az Exatlon a kereskedelmileg fontos 18-49-es korcsoportban 17, 9 százalékos közönségarányt hozott. A Legyen ön is milliomos!-nál a 18-49-es korosztályt nem emelték ki, 18-59-ben 16,6 százalékos közönségarány lett a vége. A jövő héten pedig majd többet tudunk, hogy ez mire volt elég.

Kiemelt kép: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik