Kultúra

Meghalt Peter Ogi

A magyar alternatív zene ismert alakja 64 éves volt.

64 éves korában meghalt Peter Ogi (Hegedűs Péter), a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyénisége, az első magyar punkzenekar alapítója – írja a nullahategy.hu.

Zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte először gitár, majd zeneszerző szakon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát Petrovics Emil és Kurtág György tanítványaként végezte el. Az 1970-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst.

1978-ban elhagyta Magyarországot. Először Párizs és London között ingázott, Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott együtt. Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, és közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben (Adam Ant, Bow Wow Wow, Boy George). Stúdiómunkákat is vállalt, például Peter Gabriel csapatában.

1983-ban New Yorkba költözött. Itt először a Backlash együttest alapította meg Mark Ribot-val, Michael Blairrel és Greg Cohennel, akik Tom Waits és John Lurie zenekarának tagjai voltak. A második zenekara a Central Europe volt, amely a világzenei irányzat jegyeit hordozta arab hegedűssel és afrikai ütősökkel.

Az 1990-es évektől főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált és albumokat is kiadott. Betegsége miatt néhány év szünetre kényszerült, de 2003-tól újra voltak fellépései.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik