Kultúra

Meghalt Ámosz Oz, izraeli író

79 éves korában, rákbetegségben elhunyt Ámosz Oz, írja a Haaretz. Oz a legismertebb kortárs izraeli író, akinek műveit több mint negyven nyelvre fordították le, pénteken hunyt el.

Oz Jeruzsálemben született 1939-ben. Filozófiát és irodalmat tanult a Jeruzsálemi Héber Egyetemen 22 éves korában kezdett publikálni. 18 kötete született, köztük regények, novellák és esszékötetek, illetve mintegy 500 cikke jelent meg izraeli és nemzetközi folyóiratokban egyaránt.

Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író prózája erősen kötődött a szürrealizmus irányzatához. Mind szépirodalmi műveiben, mind esszéiben kitűnt tematikai sokszínűsége és nyelvi virtuozitása.

Ámosz Ozt rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat. 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, ő vehette át a Budapest Nagydíjat.

Magyarul megjelent művei között van a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, a Félálom, a Rímek életre, halálra, a Párduc a pincében és minden idők legnépszerűbb izraeli családregénye, a Szeretetről, sötétségről.

Kiemelt kép: Abir Szultan / EPA / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik