Kultúra

Zseniális módon, halandzsa nyelven jutott be egy fesztiválra a VAN rendezője

Reisz Gábor 2014-es, népszerű filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan bekerült az ArteKino fesztiválra, melyen az elmúlt évek legjobb európai szerzői filmjeire lehet szavazni. Ez önmagában is jó hír lenne, de ami még emlékezetesebbé teszi, az a rendező bemutatkozó videója, melyen mindenkinek az anyanyelvén kell beszélnie.

Reisz úgy döntött, csavar ezen egy jó nagyot és egy nem létező, halandzsa nyelven beszélt egy percen keresztül, elvileg a filmről, amit angolul feliratoztak is a videóban. A végeredmény tökéletesen hihető lett, ráadásul Reisz monológjából pedig olyan magyar szavakat lehet elcsípni olykor, mint Orbán vagy Soros.

Az angol felirat szerint amúgy a rendező arról beszél, hogy szeretett volna filmet készíteni Budapestről, magáról és azokról a fiatalokról, aki elveszettnek érzik magukat az életben. A VAN-nal a valóságot szerette volna megmutatni,  annak abszurdságával és komikusságával, ami még egy szakítás után is előfordul az ember életében. A legfontosabb kérdése azonban a filmnek, hogy mégis mi a francot kezdjen az ember az életével.

Szavazzatok a VAN-ra!

Sziasztok! Idén bekerült a VAN az ArteKino filmfesztiválra, amelyen közönségszavazás is van. Készítettünk egy magyar nyelvű ajánlót a kedves francia/német csatorna részére. Nagyon gyors és egyszerű regisztrációt követően tudtok ezen a linken szavazni a filmre: https://www.artekinofestival.comA megosztásokért is nagyon hálásak vagyunk!

Közzétette: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan / For some inexplicable reason – 2018. december 19., szerda

Reisz új filmje, a Rossz versek december 27-től látható a mozikban.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik