Kultúra

Nagyobb bevételt hoznak a női főszereplők a filmekben

A Variety oldalán jelent meg nemrég egy kimutatás arról, hogy a női főhősöket felvonultató filmek több pénzt hoznak a konyhára, mint a férfi főszereplősek. A Shift 7 techvállalat által végzett kutatás a 2014 és 2017 közötti időszak 350 legnagyobb bevételt hozó filmjét vizsgálta, öt kategóriában (10 millió dollár alattiak, 10 és 30 millió közöttiek, 30 és 50 millió közöttiek, 50 és 100 millió közöttiek, illetve 100 millió felettiek).

Az eredmény azt mutatta, hogy a női főszereplőket felvonultató filmek, ahol a színésznő neve szerepelt a stáblista első helyén, szinte minden kategóriában jobban szerepeltek, mint a férfi főszereplő társaikkal fémjelzett alkotások. A másik szempont, amire figyeltek, a Becdel-teszten való megfelelés volt. Itt annak a kritériumnak kell megfelelni, hogy adott fikciós filmben szerepel-e legalább két nő, akik a férfiakon kívül valamely más témáról is beszélgetnek. Itt az derült ki, hogy minden, világszinten egymilliárd dollár felett teljesítő alkotás átment a teszten.

A Shift 7 azt reméli, hogy az eredmények erősen befolyásolhatják a későbbiekben a hollywoodi producerek döntéseit, és minél több női főszereplőt felvonultató filmmel rukkolnak majd elő.

Kiemelt kép: Warner Bros. Pictures/DC Entertainment

Ajánlott videó

Olvasói sztorik