Kultúra

Mészáros Márta filmjét is vetítik a Berlinálén

Mészáros Márta 1975-ben bemutatott filmje, az Örökbefogadás egyike lesz annak a hat digitálisan felújított filmnek, melynek világpremierjét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, közölték szerdán a szervezők.

A filmeket a Berlinale Klasszikusok szekcióban mutatják majd be. Mészáros Márta filmjén kívül Dominik Graf The Sieger című 1994-es thrillere és Carl Theodor Dreyer Ige című, 1955-ben bemutatott, Oscar-díjas alkotása is ugyanebben a programban szerepel, a további három filmet januárban jelentik be.

Mészáros Márta az első női rendező volt, aki az Örökbefogadással 1975-ben elnyerte a Berlinale legjobb filmnek járó Arany Medve-díját. A film 4K-felbontású, digitálisan felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmlabor készítette az eredeti film negatívja és az eredeti mágneses hangsáv felhasználásával, a Filmarchívum szakmai irányításával. A digitális felújítást a film operatőre, Koltai Lajos felügyelte.

„Külön örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az Örökbefogadást, Európa egyik legjelentősebb női filmrendezőjének magnum opusát, hibátlan kép- és hangminőségben. Mészáros Márta az alkotói filmek úttörői között volt, munkája számos német női filmes alkotót is inspirált” – fogalmazott Rainer Rother, a Német Filmmúzeum művészeti igazgatója és a Retrospektív szekció vezetője.

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik