Kultúra

Kamu fénykardot akartak eredeti Star Wars-kellékként elárverezni

Nem árvereznek el egy 1977-es Star Wars-fénykardot, mert kétségbe vonható az eredetisége.

A leírás szerint a kard egyike volt annak az öt fegyvernek, amelyet az Oscar-díjas Roger Christian (a fenti képen) tervezett a Mark Hamill alakította főhős, Luke Skywalker számára, és az első, 1977-ben bemutatott Csillagok háborújában ismerhette meg a világ. A Profiles in History aukciósház 200 ezer dollárra (56,8 millió forint) becsülte a relikvia maximális leütési árát. Rajongók és bloggerek azonban kétségeket fogalmaztak meg a kellékfegyver eredetével kapcsolatban.

Most Joe Maddalena, az aukciósház igazgatója közleménye szerint a kard árverése az eredetéről szóló „egymásnak ellentmondó információk miatt” elmarad. Addig nem is hirdetik meg újra, amíg Roger Christian nem tisztázza az ellentmondásokat. A kard a Blockbuster Hollywood Treasures című, filmes relikviákat kínáló aukció része volt, amely december 11. és 14. között zajlik.

Christian a BBC-nek elmondta, hogy a fénykard az első öt egyike: „Valódi, az Oscar-díjam bizonyítja”. Mivel a film alacsony költségvetéssel készült, sok különböző darabból építette a kellékeket, ami azt jelenti, hogy  mindegyik egyedi darab. Egy héttel korábban azonban Mark Hamill a Twitteren óvatosságra intette a rajongókat a kard eredetisével kapcsolatban.

(BBC/MTI)

Borítófotó:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik