Kultúra

Be akarták olvasztani a Budapest Kortárstánc Főiskolát az állami képzésbe

Néhány nappal ezelőtt írtunk róla, hogy a Budapest Kortárstánc Főiskola beszünteti táncművész alap- és tánctanár mester képzéseit.

„A fennálló kulturális, jogi, adminisztratív, financiális és munkaerőpiaci feltételek nem teszik lehetővé az 1979-ben megkezdett és 2004-ben főiskolai rangra emelt képzés magyarországi, felsőoktatási formában történő felelős, minőségi folytatását. A hivatásos kortárstánc művészek és tánctanárok képzése 2021. június 14-én hétfőn fejeződik be az alapító és fenntartó Új Előadóművészeti Alapítvány döntése alapján” -írta akkor közleményben Angelus Iván, az intézmény rektora és alapítója.

A hvg.hu péntek esti híre szerint Angelus az RTL Klubnak azt mondta, ellehetetlenítették az intézmény működését, mert míg 2005-ben kaptak állami támogatást 15 fő képzésére, addig fokozatosan ez a szám mára nullára csökkent. Angelus azt is elmondta, előbb ígéretet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy kaphatnak állami normatívát, de egy héttel később kiderült, hogy mégsem.

Az Emmi végül azt ajánlotta fel a főiskolának, olvadjanak be a Magyar Táncművészeti Egyetembe, de Angelusék ezt nem fogadták el, szerinte ugyanis a függetlenség területén értek el eredményeket, ezért ha betuszkolnák őket egy állami intézménybe, az nem lenne működőképes.

Az Emmi az RTL Klubbal csak annyit közölt, hogy a főiskola magánintzémény, így a saját fenntartójának döntési jogköre, ha beszünteti a képzést, a mesterszakon viszont a minisztérium szerint kapnak állami ösztöndíjas helyeket.

A főiskolán elvileg jövőre indul utoljára képzés kortárs táncművész és kortástánc tanár szakon, ezek a képzések 2021 nyarára fejeződnek be, az intézmény akkor fog bezárni.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik