Kultúra

Az Orbánt kritizáló rendező miatt tüntettek Párizsban

Csütörtökön írtuk meg, hogy a Párizsi Magyar Intézetben letiltották a Gerzsenyi Bea által rendezett Spiró-darab, a Csirkefej bemutatását, miután a rendező egy barátainak, ismerőseinek kiküldött e-mailben szidta a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az orbáni rezsimet kritizálta, törölték a rendező darabját
A Párizsi Magyar Intézetben játszották volna Spiró György Csirkefej című darabját.

„A Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét. A színdarab a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező minden szakmai kívánságát teljesítettük, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottunk számára[…]egy nappal Spiró művének bemutatója előtt tudomásomra hozták, hogy az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea olyan levelet küldött szét az esemény kapcsán, mely Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas” – írta tegnap közleményében Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet vezetője.

Gerzsenyi már akkor elmondta, hogy néhány ismerőse az intézet elé szervez demonstrációt aznap estére. Így is történt, aznap este jó néhány ember gyűlt össze az intézet épülete előtt, hogy szimbolikusan gyertyát gyújtsanak a véleménynyilvánítás szabadságának emlékére.

ismerősök kérték, hogy osszam meg: párizsi flash-mob ma este az ottani Magyar Intézetnél a Spiró-darab cenzurája, letiltása — és általában a szólásszabadság hazai eltiprása — ellen:

Közzétette: Erőss Gábor – 2018. december 6., csütörtök

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik